• 瀏覽: 36,924
  • 回覆: 203
  • 追帖: 2
論軍事戰略 南韓的地理位置 沒日本 台灣等第一島鏈重要
50年代南韓要錢沒錢,要科技沒科技,要資源也沒資源

當年美國要是都敢冒著和蘇聯打核大戰的風險出兵去救南韓的話, 為何很多中國人覺得美國不會救台灣??

^^"
當年米國打常規戰都無想過中國介入,現在你要米國直接同中國打

引用:
原帖由 航空母艦 於 2021-11-15 05:35 PM 發表

當年美國要是都敢冒著和蘇聯打核大戰的風險出兵去救南韓的話, 為何很多中國人覺得美國不會救台灣??
因為當年美國根本就無將中國放在眼內,在美國眼中,同一班鄉下佬無分別,而且美國看到是你普通人看不到的巨大戰略利益,例如軍臨鴨綠江邊,中國既心臟地帶全部處於美國既大炮射程底下。

到時候,新中國是生是死,想幾時死,點樣死,完全睇美國心意。

講歷史講到到半桶水。
當時美國認為解放軍就算參戰都有排,到時佢哋速戰速決就可以大局已定,五零年嘅感恩節已經可以執包袱返鄉下過年。
另外,當時冇洲際導彈,仲未有氫彈,只係得笨重嘅裂變彈,要又慢到嘔嘅轟炸機去放彈,加上當時已經有噴射戰鬥機,好難突然用核武摧毀對方城市。唔好一諗到個核字就以為毀天滅地,核武當時有好大限制。

再講,而家中國有好多反艦彈道導彈,再睇下解放軍嘅南海戰略感知計畫,一隻潛艇浮上水面都會立即被探測到,我反而想問美軍就算參戰又惡得乜嘢出樣?

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-11-15 06:57 PM 發表
講歷史講到到半桶水。
當時美國認為解放軍就算參戰都有排,到時佢哋速戰速決就可以大局已定,五零年嘅感恩節已經可以執包袱返鄉下過年。
關鍵是蘇聯空軍介入了好嗎, 蘇聯要是沒暗中介入 你真相信老共帶著一群國軍降兵的砲灰
真有能力把美軍趕到38度線嗎?? 要是當年美國都不怕朝鮮戰爭演變成核子大戰

我真不明白你們怎麼會覺得,美國不會為了救台灣和中國開戰呢??

引用:
原帖由 航空母艦 於 2021-11-15 07:09 PM 發表

關鍵是蘇聯空軍介入了好嗎, 蘇聯要是沒暗中介入 你真相信老共帶著一群國軍降兵的砲灰
真有能力把美軍趕到38度線嗎?? 要是當年美國都不怕朝鮮戰爭演變成核子大戰

我真不明白你們怎麼會覺得,美國不會為了救台灣和中國開戰呢??
你呢啲就係就係讀歷史讀到半桶水。
解放軍1950年十月中已經跨過鴨綠江入朝作戰,冇膽鬼史太林同年十一月先敢派小股部隊在靠近中國地區構建米格走廊,之後見中國打得唔錯,1951年先至擴大投入。
1950年11月30日美軍已經被解放軍趕到38度線,但米格機同期只有小量交戰記錄,去到1951年中期先有較大戰果。
機種方面,史太林幾乎只係提供戰鬥機,轟炸機可能十隻手指都數得曬。
同美國海量嘅戰鬥機加B29嘅組合根本冇得比。

如果當時蘇聯空軍一早就全力出擊,1950年尾聯合國軍應該會被趕出朝鮮半島,由金家一統天下,唔會俾李承晚呢個傀儡有機會。

引用:
原帖由 航空母艦 於 2021-11-15 07:09 PM 發表

現在解放軍目標是把美日等一起打殘。

美國潛艇撞毀之後上浮,中國嘅戰略態勢感知計畫即刻可以拍到衛星照片,請問如此嚴密監控之下,美國航母如何逃過中國反艦導彈的獵殺?
如果要講陸上空軍基地,中國的比美日韓臺關加起來的要多很多很多倍呢。
美國唯一優勢是轟炸機,不過不要忘記中國有高超音速滑翔武器。

引用:
原帖由 航空母艦 於 2021-11-15 05:35 PM 發表

美軍援台只能動用日本基地與關島基地,如果亞州美軍基地和港口被炸毀,美軍在亞州就要撤軍,所以美國寧願放棄台灣也不會與中國開戰。

戰爭從來都係利益計算,幫台灣省出頭美國可以有幾多回報? 

引用:
原帖由 真面目 於 2021-11-15 07:52 PM 發表

美軍援台只能動用日本基地與關島基地,如果亞州美軍基地和港口被炸毀,美軍在亞州就要撤軍,所以美國寧願放棄台灣也不會與中國開戰。
這跟日本偷襲珍珠港的概念不是相同嗎?? 真攻擊美國軍事基地

中國人就等著改朝換代了!!

引用:
原帖由 航空母艦 於 2021-11-15 08:19 PM 發表

這跟日本偷襲珍珠港的概念不是相同嗎?? 真攻擊美國軍事基地

中國人就等著改朝換代了!!
伊朗都攻擊過美國軍事基地

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-11-15 07:24 PM 發表

你呢啲就係就係讀歷史讀到半桶水。
解放軍當年1950年十月入朝作戰,冇膽鬼史太林同年十一月先敢派小股部隊在靠近中國地區構建米格走廊,之後見中國打得唔錯,1951年先至擴大投入。
1950年11月30日美軍已經被解放軍趕到38度線,但米格機同期只有小量交戰記錄,去到1951年中期先有較大戰果。
機種方面,史太林幾乎只係提供戰鬥機,轟炸機可能十隻手指都數得曬。
同美國海量嘅戰鬥機加B29嘅 ...
不要懷疑 解放軍最弱的就是空中火力和後勤補給

要沒有蘇聯補強這兩點 解放軍拿什麼跟美軍打??

別說打美軍 打越南 打印度 都是打了一點點就趕緊跑了

因為空中火力和後勤補給 根本沒辦法給解放軍擴大戰線

引用:
原帖由 航空母艦 於 2021-11-15 08:26 PM 發表

不要懷疑 解放軍最弱的就是空中火力和後勤補給

要沒有蘇聯補強這兩點 解放軍拿什麼跟美軍打??

別說打美軍 打越南 打印度 都是打了一點點就趕緊跑了

因為空中火力和後勤補給 根本沒辦法給解放軍擴大戰線
1950年11月30日美軍已經被解放軍趕到38度線,但米格機同期只有小量交戰記錄,米格機去到1951年中期先有較大戰果。
蘇聯有撚參加後勤補給?

引用:

蘇聯目的是想美國嬴得朝鮮戰爭,從而令新中國必須依賴佢對抗美軍威脅,駐軍及控制中國東北才是蘇聯發動朝鮮戰爭的目的。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]