• 瀏覽: 37,032
  • 回覆: 203
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 航空母艦 於 2021-11-15 17:35 發表
論軍事戰略 南韓的地理位置 沒日本 台灣等第一島鏈重要
50年代南韓要錢沒錢,要科技沒科技,要資源也沒資源

當年美國要是都敢冒著和蘇聯打核大戰的風險出兵去救南韓的話, 為何很多中國人覺得美國不會救台灣??
美國打北韓係估唔到中國會出手, 就算估到, 當年美國同中國的軍備差不多等於英法聯軍打清朝咁, 咁你認為而家中美的軍事能力有冇相差咁大呢?

引用:
原帖由 erkc 於 2021-11-16 15:02 發表

"你的正常"是正常人眼中的不正常
事實上後勤補給能指的範圍很大,不是只有戰場內的物資運輸
不要被人戳穿就跑去說別人扯開話題搬龍門,不知是誰先扯"後勤補給"的呢?
似乎你唔識中文的補給的意思。

引用:
原帖由 航空母艦 於 2021-11-15 05:35 PM 發表
論軍事戰略 南韓的地理位置 沒日本 台灣等第一島鏈重要
50年代南韓要錢沒錢,要科技沒科技,要資源也沒資源

當年美國要是都敢冒著和蘇聯打核大戰的風險出兵去救南韓的話, 為何很多中國人覺得美國不會救台灣??
未打之前,我唸全世界都認為美國係獅子撲兔,實食無黐牙,中共當時得支機關槍做武器,仲打條毛咩!但戰果卻肯定令美國震驚。宜家中共乜柒重型武器都有,並且有核武做後盾,要救台灣?美國出兵當然要三思而後行啦。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-11-16 15:11 發表

如果美軍系日本出兵的話,中國就會炸在日本的基地,也就是說全面升級,甚至是全面戰爭,如果美國攻擊中國本土,中國也會攻擊美國本土,如果打核戰,中國也會奉陪。
至于中國是不是改朝換代,那就不知道了,可以肯定的是戰后,美帝就會變成二流國家,被俄羅斯或者是歐盟期待,美國願意付出嗎?
唔好話我批死, 一打核戰, 北約無一個國家夠膽參與呢場戰爭, 包括英法。

引用:
原帖由 航空母艦 於 2021-11-15 08:26 PM 發表

不要懷疑 解放軍最弱的就是空中火力和後勤補給

要沒有蘇聯補強這兩點 解放軍拿什麼跟美軍打??

別說打美軍 打越南 打印度 都是打了一點點就趕緊跑了

因為空中火力和後勤補給 根本沒辦法給解放軍擴大戰線
剛從清朝飛越時空穿梭到來?

引用:
原帖由 6道 於 2021-11-15 05:51 PM 發表
當年米國打常規戰都無想過中國介入,現在你要米國直接同中國打
可能有唸,但睇唔起中國人,認為係東亞病夫都未定呢。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-11-16 03:11 PM 發表

如果美軍系日本出兵的話,中國就會炸在日本的基地,也就是說全面升級,甚至是全面戰爭,如果美國攻擊中國本土,中國也會攻擊美國本土,如果打核戰,中國也會奉陪。
至于中國是不是改朝換代,那就不知道了,可以肯定的是戰后,美帝就會變成二流國家,被俄羅斯或者是歐盟期待,美國願意付出嗎?
師兄説出重點了

引用:
原帖由 發財埋便 於 2021-11-17 17:34 發表

未打之前,我唸全世界都認為美國係獅子撲兔,實食無黐牙,中共當時得支機關槍做武器,仲打條毛咩!但戰果卻肯定令美國震驚。宜家中共乜柒重型武器都有,並且有核武做後盾,要救台灣?美國出兵當然要三思而後行啦。
三思? 傻啦!美國只係想用咀炮呃台灣嗰1000億美元的儲備吧!呃到菜婆冇錢啦!咁就走啦!

引用:
原帖由 發財埋便 於 2021-11-17 05:37 PM 發表

可能有唸,但睇唔起中國人,認為係東亞病夫都未定呢。
香港黃狗咩,東亞病夫,未有國安法之前,就系威系勢,一有國安法,就雞飛狗走。

引用:
原帖由 jaccjacc 於 2021-11-17 05:35 PM 發表

唔好話我批死, 一打核戰, 北約無一個國家夠膽參與呢場戰爭, 包括英法。
問題是一打核戰,美國佬當然相信可以核平中國,中國也可以毀掉美國的幾個大城市,包括newyork,LA,Chicago等等,雙方互射核彈之后,中國是核平了,但是美國也是損失慘重,美國佬陰毛論一定相信會被北極熊核平。還有手足歐盟,法國,英國會不會踩多腳,而為了避免這個事情發生,老美估計也會核平俄羅斯,甚至自己的手足,英國和法國。

引用:
原帖由 航空母艦 於 2021-11-15 08:26 PM 發表

不要懷疑 解放軍最弱的就是空中火力和後勤補給

要沒有蘇聯補強這兩點 解放軍拿什麼跟美軍打??

別說打美軍 打越南 打印度 都是打了一點點就趕緊跑了

因為空中火力和後勤補給 根本沒辦法給解放軍擴大戰線
中共一日仲有招核彈可攻擊美國本土,美國都唔敢放手一拼,因為有瓷器撼缸瓦論呢,唔打必可做上等人喎。

引用:
原帖由 jaccjacc 於 2021-11-17 05:45 PM 發表

三思? 傻啦!美國只係想用咀炮呃台灣嗰1000億美元的儲備吧!呃到菜婆冇錢啦!咁就走啦!
同中國堅打,十萬億美元都未必可以埋到單呢。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-11-17 05:49 PM 發表

香港黃狗咩,東亞病夫,未有國安法之前,就系威系勢,一有國安法,就雞飛狗走。
美國佬當年連日本蘿蔔頭咁兇猛都攪得掂,可能覺得中國人係二打六貨色,竟然敢學人做架両?

提示: 違規內容已被屏蔽

引用:
原帖由 jaccjacc 於 2021-11-17 05:33 PM 發表

似乎你唔識中文的補給的意思。
嗰條友出名死雞撐,我都費撚事下下覆佢。
似佢噉講法,呢個世界冇貨車冇貨船冇貨機。
只有補給車,補給船同補給機。
耕田種菜都叫做搞緊補給。