• 瀏覽: 6,929
  • 回覆: 24
好在有大數據, 等班民主邪教徒都可以咀炮.
邊個先係碳排大亨?  你自己睇啦.
https://ourworldindata.org/contr ... fqHzhEqoghOIJg4iIqY

附件

CO2 Emission 2021.png(375.87 KB)

CO2 Emission 2021.png

就算中國碳排,大部分 生產嘅嘢 咪又係 西方大公司的⋯

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-11-15 12:31 PM 發表
就算中國碳排,大部分 生產嘅嘢 咪又係 西方大公司的⋯
可以要求西方國家禁運中國產品,解決中國污染問題。

引用:
原帖由 深藍001 於 2021-11-17 09:54 AM 發表

你真係天真過天真嬌
如果咁容易你美爹以及一衆西方聯盟一早就做咗啦,使你講?

引用:
原帖由 深藍001 於 2021-11-17 09:54 AM 發表

傻的嗎。

西方國家就係專登將D污染的生產程序搬去中國呀!!!

引用:

現代工業化客觀進程,必會碰到生産過剩、環境污染、階級予盾等社會問題,西方國家解決方法是早在上世紀七十年代開始把生産搬到發展中國家,同時也把制度成本轉移到其他國家,自己由産業資本上升至金融資本,即是專攻少污染、賺錢多且快的金融業。
這是變相的殖民,把資源、産品留給我,把污染留給你,順便駡你制度落後才會有這許多問題,需要好好跟我學習民主自由。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-11-17 11:17 AM 發表

現代工業化客觀進程,必會碰到生産過剩、環境污染、階級予盾等社會問題,西方國家解決方法是早在上世紀七十年代開始把生産搬到發展中國家,同時也把制度成本轉移到其他國家,自己由産業資本上升至金融資本,即是專攻少污染、賺錢多且快的金融業。
這是變相的殖民,把資源、産品留給我,把污染留給你,順便駡你制度落後才會有這許多問題,需要好好跟我學習民主自由。
啊!  你好叻啊!
將工廠搬去越南,印度,埋解決咗問題囉。

引用:
原帖由 深藍001 於 2021-11-17 12:29 PM 發表

啊!  你好叻啊!
工廠搬去越南,碳排放的制度成本還是全人類承受。

發達國家的人均資源消耗及排污量差不多是發展中國家的32倍。該是污染源頭的發達國家改變他們的消費主義,而不是叫發展中國家替他們的行為埋單。在這義意下中國、印度、越南等都是制度成本的承擔者,不該互鬥。

引用:
原帖由 深藍001 於 2021-11-17 12:29 PM 發表

啊!  你好叻啊!
西方慣用的方法

引用:
原帖由 z_gundam_2008 於 2021-11-15 08:57 AM 發表
好在有大數據, 等班民主邪教徒都可以咀炮.
邊個先係碳排大亨?  你自己睇啦.
https://ourworldindata.org/contributed-most-global-co2?fbclid=IwAR1ss4zMyBqNi0pv0bMgQwJz4GqGbYUv77nSoqe4fqHzhEqoghOIJg4iIqY
不論工廠在那個國家,工廠無發達國家的訂單,又如會有污染?

不減少訂單,卻叫廠方自己解決污染問題?

又為何大部份訂單都是從西方來?有錢就浪費吧!

引用:

啊!  你好叻啊!
西方國家解決污染問題的方法,就是將污染程序搬去別國。

引用:
原帖由 虎榮 於 2021-11-17 09:57 PM 發表

不論工廠在那個國家,工廠無發達國家的訂單,又如會有污染?

不減少訂單,卻叫廠方自己解決污染問題?

又為何大部份訂單都是從西方來?有錢就浪費吧!
污水處理可以排落河,可以由污水廠處理再排落河。
工廠污染睇政府點處理,出台乜政策。

歐美養魚可以零污染,大陸養魚可以重污染,有蘇丹紅,有大量含激素魚糧拋落魚塘。

引用:
原帖由 深藍001 於 2021-11-18 09:14 AM 發表
歐美養魚可以零污染,大陸養魚可以重污染,有蘇丹紅,有大量含激素魚糧拋落魚塘。
西方用D所謂科學方法 ~~ 基因改造,佢地當然講到天下無敵,實際有幾多禍害,根本冇人知。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]