• 瀏覽: 15,232
  • 回覆: 49
引用:
原帖由 劉婕 於 2021-11-17 04:34 PM 發表

去年內地的確有一些大型活動,好多人係冇戴口罩。但社區確疹是否因那些活動後才出現?
如果是關係到那些大型活動, 相信已經要大爆發了。
呢個已代表防疫意識已極低,一出現外來病毒輸入社區,短時間內已即時將病毒散播開令多人受感染,最近內地疫情就係咁,冇大爆發係好彩。做得唔啱就係唔啱,唔好由崇洋變為盲目崇內。

香港上一波疫情,都係有些人失去防疫意識除下口罩集體跳舞。

引用:
原帖由 Andeson 於 2021-11-17 02:25 PM 發表
香港已做過唔少次小區強測,往往不會從小區強測中搵到其他受感染人士,一些為反而反的 KOL 懷疑其他受感驗人士已逃離小區,但事實係同一時段香港其他地區也沒有新確疹出現。

這個現象已說明,只要家居出入常戴口罩,就算屋苑內有受感染人士,也不容易被傳染到。
香港人已向全球及內地示範左,最有效的防疫方法,就係戴口罩,而不是健康碼或全民檢測,健康碼或全民檢測只係疫情出現後防止病毒傳播的方法,戴口罩才是防止病毒傳播的基本法。
另一個防止病毒傳播的基本法,就係所有物件,帶回家後就要作消毒處理。

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-11-17 05:57 PM 發表

我有話因果關係嗎?係你自己邏輯思維有問題!
你當然不信因果關係, 但因果關係會應驗在黑心鬼身上

引用:
原帖由 Andeson 於 2021-11-17 05:56 PM 發表

呢個已代表防疫意識已極低,一出現外來病毒輸入社區,短時間內已即時將病毒散播開令多人受感染,最近內地疫情就係咁,冇大爆發係好彩。做得唔啱就係唔啱,唔好由崇洋變為盲目崇內。

香港上一波疫情,都係有些人失去防疫意識除下口罩集體跳舞。
同意

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-11-18 12:25 PM 發表

係呀!所以你要小心啦!
好心著雷劈就係我常有的經驗, 跟你班黑心鬼係兩個世界的人

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-11-18 05:00 PM 發表

你恐嚇呀?想殺我剖心呀?
你叫我小心, 我都未嚇親
我有那一句嚇親你?

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-11-19 10:32 AM 發表

你又唔係醫生,點解會覺得我個心係黑?想斬人呀?
你自己唔打得疫苗, 就不斷回帖話打疫苗會死人, 阻礙政府抗疫的工作, 唔係黑心係乜野?

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-11-19 11:44 AM 發表

呢個打疫苗會死人,係你自己講的,唔好老屈!
一係你認錯人!
政府要打,就自己打到夠!我有三高唔打得,我送埋我個份俾你打,等你可以打多幾次!
你係唔止一次話打疫苗會死人
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30274720&extra=&page=2

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]