• 瀏覽: 5,519
  • 回覆: 30
  (星島日報報道)知情人士透露,拜登政府出於安全考慮,拒絕了英特爾(Intel)公司在中國增加生產的計畫,這使英特爾作為解決美國晶片短缺問

全球晶片短缺,老美你仲要繼續玩政治上腦? 好吧,大家繼續捱貴晶片吧!

反正北京對中國商界有號召力,至於白宮對華爾街?呵呵。無左華爾街支持,下屆大概又會換共和黨上台了。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1774953/即時-中國-白宮阻英特爾中國增產晶片

引用:
原帖由 mansonchung 於 2021-11-14 10:17 PM 發表
good乜?
中國衰你會好好?

引用:
原帖由 montejo 於 2021-11-14 10:20 PM 發表

good乜?
中國衰你會好好?
good乜?
問得好!

引用:
原帖由 montejo 於 2021-11-14 10:20 PM 發表

good乜?
中國衰你會好好?
中國是晶片最大需求國,老美係自己玩死英特爾,產量提升唔上去自然失去市場額份。

加多句,美國班政客係美企豬隊友。
上屆特朗普政府係,呢屆拜登都係。
美國呢兩屆政府,好心做壞事,愈幫愈忙。

比佢咁做,以前美國制裁咪on9囉。

遲啲中國可以自主硏發先進晶片,美國仲有乜野可以話事

美國政策唔系先考慮是否對自己有益, 系先考慮點樣先害到人.

Intel變成了政治工具,投資者,股東,員工,相關單位,話之你地死了。

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2021-11-14 10:26 PM 發表
比佢咁做,以前美國制裁咪on9囉。
咁以前美國制裁確係XX。

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2021-11-15 01:01 AM 發表

我都覺得喺好事,應該對中國有利
美國要台積電搬去美國,是焦土政策,不讓中國收台後控制全球最大晶片供應,但又信唔過台積電,搬到美國後也會讓intel呢類晶片生產商負起全球最大供應量,但美國腐敗制度及罷工為樂工人無法令intel保証產量,越南印度又唔爭氣,若無法做到在中國增產,就無法做到美國政府期望的最大供應鏈願景,所以不成事效果是阻止美國強大。
#2 條曱甴你覺得佢有分析先講good 咩?

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-11-14 22:24 發表

中國是晶片最大需求國,老美係自己玩死英特爾,產量提升唔上去自然失去市場額份。
x2 豬隊友玩死intel

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-11-14 10:15 PM 發表
  (星島日報報道)知情人士透露,拜登政府出於安全考慮,拒絕了英特爾(Intel)公司在中國增加生產的計畫,這使英特爾作為解決美國晶片短缺問

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/none/f810aa97b66364a47b9bff91d475a212/stheadline/inewsmedia/20211114/_2021111404412764026.jpg
畀條片嗰班賣國賊打下飛機...美國又贏..
https://www.youtube.com/watch?v= ... nnel=GlobalAnalysis

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]