• 瀏覽: 5,325
  • 回覆: 64
+6
德英單日確診新高
唔係嘛,點會咁㗎?
「香土疫苗專家」又話外國疫苗幾高抗體,打咗一定唔會中嘅。

確診新高喎,係咪外國疫苗無效呀?

#疫苗專家又炒車

歐洲疫兇 德英單日確診新高 荷蘭擬局部封城

荷蘭疫情惡化,將局部封城。(Getty Images圖片)

歐洲多國周四的新冠肺炎確診個案破紀錄,包括德國及英國,分別超過4萬及5萬人染疫。荷蘭傳媒昨報道,政府考慮局部封城,成為夏季後首個局部封城的西歐國家。奧地利總理沙倫貝格指,國內的疫苗接種率僅65 %,實在令人羞愧,宣布向未接種人士實施宵禁。

荷蘭9月放寬社交距離措施後確診急增,周四錄得1.63萬宗確診個案。有政府消息人士透露,全國酒吧、餐廳及非必要服務商品,由今天起須於每晚7時前關閉,至少維持3周。民眾盡可能在家工作,未來數周的體育賽事禁止觀眾入場,但學校、劇院及戲院維持開放。看守首相呂特將於荷蘭時間昨天晚上6時(香港時間今天凌晨1時),發表全國電視演講,公布最終決定。

德部分醫院爆滿 無力收新症
歐洲疾病預防及控制中心把荷蘭列為紅色地區,荷蘭國家科學委員會建議呂特採取局部封鎖措施。荷蘭完整疫苗接種率高達85 %,但第3劑加強劑量疫苗只開放予長者及免疫力缺乏人士接種。55 %住院病人及70 %康復人士沒有接種疫苗,或僅接種一劑。副首相兼衞生大臣德揚(Hugo De Jounge)呼籲接種只需一次注射的強生疫苗人士,盡快注射加強劑提升保護力。

荷蘭鄰國德國的單日確診連續第二日創新高,部分醫院已經無法接收新症。有望成為下任總理的社會民主黨黨魁紹爾茨(Olaf Scholz)呼籲採取更嚴厲措施度過冬季,或收緊未接種疫苗人士的防疫限制。意大利周四新增67宗死亡個案,僅次於英國的195宗,成為歐洲第二高。

歐倡批准用靜脈注射兩新藥
總部設於荷蘭的歐洲藥品管理局周四建議批准兩款新冠肺炎新藥,治療有患重症風險的新冠病人。兩述藥物都需靜脈注射,對有機會患重症的新冠病人能大幅減低住院及死亡風險,建議讓12歲以上毋須用呼吸機但有病情惡化風險的確診者使用。法國疫苗公司瓦爾內瓦宣布,獲歐盟委員會批准供應高達6千萬劑非活性新冠疫苗。本報綜合報道

德國:德國確診人數創新高。

英國:英國步入冬季後疫情惡化。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/兩岸國際/odn-20211113-1113_00180_021/歐洲疫兇--德英單日確診新高--荷蘭擬局部封城

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-11-13 06:46 AM 發表
德英單日確診新高
唔係嘛,點會咁㗎?

#疫苗專家又炒車

https://orientaldaily.on.cc/asset/china_world/20211113/photo/1113-00180-021b1.jpg ...
鄉土疫苗豬家d哥消失了

同樣封城,由中國做,奸邪妖獸空群而出,斥責中國「侵犯人權、漠視自由」;如今歐洲諸國做同一件事,奸邪妖獸卻又全然沉默。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-11-13 08:13 AM 發表

鄉土疫苗豬家d哥消失了
琴日先搬龍門,但係俾好多人笑佢前言不對後語,消失了。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-11-13 08:17 AM 發表
同樣封城,由中國做,奸邪妖獸空群而出,斥責中國「侵犯人權、漠視自由」;如今歐洲諸國做同一件事,奸邪妖獸卻又全然沉默。
唔明點解要封城?
又話外國疫苗幾 Q 勁,又話唔洗打第 3 針。
又話智利打科興確診日日勁升,要睇 TREND。
點知英美歐出嚟嘅事實日日笑 9 班「香土疫苗專家」

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-11-13 08:13 AM 發表

鄉土疫苗豬家d哥消失了
邊個?😃

又話共存亡
使得多又驚

都係國內安全,出邊太恐怖啦,周圍都系毒,D歐洲國家成日唱衰國產疫苗,真系揾鬼信佢

「僅次於英國的195宗,成為歐洲第二高」

英國成日想回服旅遊業,結果死人最多

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-11-13 06:46 AM 發表
德英單日確診新高
唔係嘛,點會咁㗎?

#疫苗專家又炒車

https://orientaldaily.on.cc/asset/china_world/20211113/photo/1113-00180-021b1.jpg ...
好明顯 帶罩係最佳的防禦方法 打疫苗只是減少重症及死亡
所謂自由空氣嘅國家 啲空氣其實太多太多菌 幾多抗體都冇用 比佢哋傳來香港及大陸 一定大大獲 香港一定要守好關口

引用:
原帖由 apple1217 於 2021-11-13 09:37 AM 發表

好明顯 帶罩係最佳的防禦方法 打疫苗只是減少重症及死亡
所謂自由空氣嘅國家 啲空氣其實太多太多菌 幾多抗體都冇用 比佢哋傳來香港及大陸 一定大大獲 香港一定要守好關口
其實歐洲接種率仍太低
甚麼7-8成?
根本唔夠
未有95% 以上
最好99%
與病毒共存才有望成功
而且必需帶口罩

歐洲以上兩樣都做唔到

死鬼白皮豬日日美肺大核爆死L晒就最好,白色害蟲早L啲落地獄啦 !

西人封城又唔侵犯人權啦?

民主國家去封城,有冇搞 L 錯

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]