• 瀏覽: 37,107
  • 回覆: 274
+16
港大發律師信要求支聯會移走涉嫌違反《港區國安法》的「國殤之柱」雕塑期限已過。「國殤之柱」創作人丹麥雕塑家高志活(Jens
Galschiot)據報發出公開信,要求港大協助他將「國殤之柱」運回丹麥,同時希望港府保證,他和團隊不會因為來港處理事件而被控違反《港區國安法》。

高志活指出,由於拆卸「國殤之柱」工序複雜,必須親身來港處理;而為免雕塑在拆卸期間受到破壞,希望港大協助,包括提供技術支援和封路等。

高志活又表示,知悉《港區國安法》能起訴外國公民,加上自己曾兩度被拒入境香港,因此要求港府保證他和團隊,以及在港協助處理「國殤之柱」的人員,不會因此而被控違法。

高志活已透過在港的法律代表去信港大及港府,若獲配合,便會將「國殤之柱」移回丹麥。

記住先交租後取貨, 再受國安調查

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1774307/即時-港聞-高志活團隊擬來港拆卸-國殤之柱-運回丹麥-冀港大協助

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
條鬼佬來香港實玩野

送機票過黎香港,再拉鳩佢

同時希望港府保證他和團隊不會因為來港處理事件而被控違反《港區國安法》。

低9能.......保咩9證
佢放火燒又唔拉得呀on 79 

封路  咁L巴閉

乜無地方收留咩?

引用:
原帖由 dragontigergate 於 2021-11-12 11:50 AM 發表
條鬼佬來香港實玩野
而家M+咪一樣種下惡果,定下割讓土地條約,贈送及賣出展品,一定要永久展示。

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-11-12 11:53 AM 發表
同時希望港府保證他和團隊不會因為來港處理事件而被控違反《港區國安法》。

低9能.......保咩9證
佢放火燒又唔拉得呀on 79 
低9能.......保咩9證又違法達意
自出自入

條友都on9,拆碌柱洗L你自己過黎,你請人黎拆就得啦,但無理由要HKU提供任何支援,除非你出錢或提供協商好嘅利益做交換,未問你收租已經偷笑,仲響度玩野?

仲要港府配合你又話免檢控又話要放你入境,家陣唔配合係咪唔拆?唔拆當垃圾掉就最好,人地畀哂通知等你咁耐已仁至義盡

引用:
原帖由 wingaman 於 2021-11-12 11:57 AM 發表
條友都on9,拆碌柱洗L你自己過黎,你請人黎拆就得啦,但無理由要HKU提供任何支援,除非你出錢或提供協商好嘅利益做交換,未問你收租已經偷笑,仲響度玩野?

仲要港府配合你又話免檢控又話要放你入境,家陣唔配合係咪唔拆?唔拆當垃圾掉就最好,人地畀哂通知等你咁耐已仁至義盡
叫HK既丹麥領事館搵人黎收就得啦

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-11-12 12:00 PM 發表

叫HK既丹麥領事館搵人黎收就得啦
條友擺明就係專登提啲無可能接受嘅條件,等到無人回應或拒絕時,就話係HKU同港府問題,唔係自己唔肯拆,DKLM

他和團隊不會因為來港處理事件而被控違反《港區國安法》。
包括提供技術支援和封路等。

乜野咁排呀?唔好嚟囉,舊垃圾送佢垃圾區。

快d搬走碌核凸野  再唔搬掉去堆填區

死鬼佬On 9. ! 以為自己係咩!採佢都儍

掉左去堆填啦
仲拖乜春

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]