• 瀏覽: 4,028
  • 回覆: 11
+5
LINK10月最後一星期至11月第一星期,解放軍新世代空中力量的最新發展消息,忽然好像火山小型噴發一樣不斷湧出來,空軍幾種重要新機型的出現,以及海軍航空兵艦載機發展明朗化,亦揭示了中國未來空中力量的走向。本篇將先概括介紹及分析這兩星期內海軍艦載機的新消息

《重型黨的哀嚎》🙈

引用:
原帖由 罪惡約翰 於 2021-11-11 01:11 PM 發表
《重型黨的哀嚎》🙈
15B: 你當我是什麼?

引用:
原帖由 瓦良格hk 於 2021-11-11 02:59 PM 發表

15B ?

15S, 15T !

引用:
原帖由 瓦良格hk 於 2021-11-11 14:59 發表

我係指支持重型艦載五代機(國內四代)嘅人大失所望啊😅

引用:
原帖由 罪惡約翰 於 2021-11-11 06:19 PM 發表

我係指支持重型艦載五代機(國內四代)嘅人大失所望啊😅
好老實,沈飛未執我已經好失望
估中估錯只係牙較戰

美國係放心定擔心?
NGAD 係近40噸貨色

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-11-11 23:17 發表

估中估錯只係牙較戰

美國係放心定擔心?
1我諗到兩件事:
1. NGAD嘅研發進度未必順利,否則美國果邊都唔會批出109億美元預算去幫狀態較好嘅F-22進行大升級,等F-22可以撐足成個30年代;
2.中國海軍嘅航母編隊可能喺短期之內都唔打算前往遠遠超出火箭軍保護範圍內嘅遙遠海域單打獨鬥

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-11-11 11:17 PM 發表

估中估錯只係牙較戰

美國係放心定擔心?
明顯為咗分豬肉
WS15都未掂又要等WS19

引用:
原帖由 罪惡約翰 於 2021-11-12 07:26 PM 發表

1我諗到兩件事:
1. NGAD嘅研發進度未必順利,否則美國果邊都唔會批出109億美元預算去幫狀態較好嘅F-22進行大升級,等F-22可以撐足成個30年代;
2.中國海軍嘅航母編隊可能喺短期之內都唔打算前往遠遠超出火箭軍保護範圍內嘅遙遠海域單打獨鬥
亞太區f22真係太短腳,死症
雖然F22 係唯一令海軍起痰嘅空軍開發戰機

NGAD 順唔順利就唔敢講,海軍血拼多年,所有經驗同方向都係用血換,最大嘅敵人暫時仲係美國國會 XD

中國造航母就係要走出去,喺東風保護下只可以叫水師......
不過就未必需要同美國硬拼

美國戰略收縮,好多海域會變成冇王管,危害最大就係貿易大國-中國,航母一定要走出去,唔係三哥一艘蘭航母都夠封鎖印度洋

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-11-12 09:11 PM 發表

明顯為咗分豬肉
我比較願意相信,係空軍捉住成飛攪6代機唔得閒,成飛自J10開始,間廠未停過呀,海軍連J10H都要遲幾年先有,J20H 更加影都唔見.......

以我所知,ws19,3年前仲未係國家立項項目.....

不過比較可信嘅係 J35 係會放大到30噸級,先用ws10再等ws15
如果真係咁夠薑用中推,大家最好保留 FC31 吹到天上嘅超級spec , 我有........

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-11-12 09:11 PM 發表

明顯為咗分豬肉
WS-15和19現在都已在空中平台上試驗了,15更可能已裝在殲20其中一架試驗機上。

19的難度較15低(就算同樣同推重比四代引擎,中推一向易搞過重推),進度其實快很多。

當然,聽不懂就聽不懂

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]