• 瀏覽: 12,679
  • 回覆: 70
+6
你會唔會打第三針?
如果出年要打左第三針至可以出國

我至會打囉

第3針新冠肺炎疫苗今日開打。行政長官林鄭月娥和公務員事務局局長聶德權,早上到位於北角渣華道體育館的疫苗接種中心接種科興疫苗。

負責統籌接種計畫的聶德權早前賣關子,表示會待接種後才公布自己第三針打那款疫苗。他今早在接種後開估,表示自己之前已接種兩針科興,個人較喜歡滅活疫苗的平台,因此第3針也選擇科興。

對於林鄭月娥早前表示「抗體唔係數字愈高愈巴閉」,聶德權指出,相關資訊已很清楚,科興和復必泰疫苗都安全有效,兩者的抗體水平雖有別,但預防重症和死亡的保護能力相若,市民可按自身情況和意願去選擇。

聶德權又指,21間疫苗接種中心有足夠能力應付需求,當局會視乎特定群組的接種情況,盡快開放讓已接種兩劑科興疫苗,而第2劑已接種逾6個月的人打第3針。

林鄭月娥日前接受訪問時表示,自己是首批接種科興疫苗的人,上次接種時完全無副作用,因此第3針繼續選擇接種科興。對於專家指第3針接種復必泰或可產生更好免疫反應,她指抗體數字並非「越高越巴閉」,而是足夠就可以。

政府專家顧問、中大呼吸系統科講座教授許樹昌回應有關言論時表示,他認為這僅屬林鄭月娥的「個人看法」,強調現時不知抗體要達到何等水平才能起足夠保護,但指抗體越高越能減低有症狀感染風險。

政府本月初公布,免疫力弱人士和較高感染風險人士可優先免費接種。

建立時間:10:30
更新時間:11:00

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2273807/即時-港聞-第3針疫苗-林鄭月娥聶德權北角渣華道體育館打科興

我愛扭紋
都係打科興穩陣啲.

GDP都唔係越高越巴閉。
人們生活安心滿足自由就可以了!
安心是歸處嘛!

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-11-11 11:08 AM 發表
都係打科興穩陣啲.
跟佢打冇死

好想快啲打第三針科興啊

引用:
原帖由 肥仔0138 於 2021-11-11 11:13 發表

跟佢打冇死
我都係咁諗.

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-11-11 11:16 AM 發表

我都係咁諗.
我之前2針都係復必泰

引用:
原帖由 肥仔0138 於 2021-11-11 11:18 發表

我之前2針都係復必泰
你咁後生博得過.

唔打最安全 等墨沙東同輝瑞口服藥

柒婆唔係叫人溝針咩?

負責統籌接種計畫的聶德權早前賣關子,表示會待接種後才公布自己第三針打那款疫苗。他今早在接種後開估,表示自己之前已接種兩針科興,個人較喜歡滅活疫苗的平台,因此第3針也選擇科興。

之前唔講,係咪科興唔見得人

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-11-11 11:19 AM 發表

你咁後生博得過.
成個香討都知我係死老野

引用:
原帖由 貓兒休假 於 2021-11-11 11:23 AM 發表
唔打最安全 等墨沙東同輝瑞口服藥
曱甴唔好打....身體構造有別正常人...

我會打

新加坡比美國疫苗害死!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]