• 瀏覽: 1,448
  • 回覆: 11
球燃煤及天然氣價格高漲,香港難逃電價通脹。中電和港燈宣佈明年加電費,中電加百分之五點八,港燈加百分之七。以三人家庭為例...

環境局局長黃錦星說,兩電明年平均每度電淨電費是一點三元,以一個三人家庭為例,現時平均每月電費為二百七十五元,明年將要多付二十至二十四元。根據《管制協議》機制,兩電可賺盡百分之八的回報,被多次問及加電費方案是否已達至最高回報率,黃錦星回應:「香港咁多高樓大廈,如果好似其他地方咁,有一啲供電不穩定,要限電嘅,大家諗諗,個社會反應會點樣?(加價後)淨電價係一點三元一度電,比較全球大城市,我哋仍然係最低,升幅人哋係雙位數字,我哋係單位數字,呢個得來不易。」他指,政府推出電費補貼及電費紓緩兩項計劃,市民如正常用電,電費會比過去低。兩電則重申,已動用大量資源,紓緩電費加幅。

黃錦星好波,你老闆中電港燈加價要佢幫口,佢地係政府機構啊??係咪等退休又入去做顧問,老廉去check吓啦,只要同收費加錢有關就有佢份,仲要靠嚇話要香港人限電,我吊佢老未人地限電係基建規劃做得唔好,香港如果唔係英國當年規劃好,可能真係要日日停電,你講到好似你功勞咁,仲有,之前起基建香港人已經比左好多錢,唔好講到好似欠左電力公司咁全部由佢地出錢起咁,家吓有咁既成果係我地應得既。

仲有,成日話燃料價格飛升根本呃人,大家唔好忘記大亞灣核電廠,宜家係講用核能,就係貪佢平同環保,係雖然都要用少少煤及天然氣,但如果又係咁易受影響我不如用番煤同天然氣發電得啦,仲咩要冒核電洩漏風險咁玩自己起個核電廠係自己隔離,宜家疫情仲有好多人無工開,你班電力公司高層咪由係收咁多人工,邊有共渡時艱過,黃錦星問責,將環保變生意,千古罪人
新聞來源連結:
https://www.msn.com/zh-hk/news/localnews/全球燃料價格飛升-中電-5-8-港燈-7-港人硬食電價通脹/ar-AAQvUbd?ocid=msedgntp#image=2

就算唔係全球燃煤及天然氣價格高漲,佢啲咁嘅公司咪一樣加個政府一樣懶理嘥氣啦嗰啲乜鬼嘢垃圾機制嘥氣啦只加無減嘅機制

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-11-10 04:04 PM 發表

核電只係佔香港28%

其他48% 係天然氣, 24% 係煤

所以就算核電唔加價, 都只係佔小部份
咁佢地人工佔幾多,你知唔知??

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-11-10 04:04 PM 發表

核電只係佔香港28%

其他48% 係天然氣, 24% 係煤

所以就算核電唔加價, 都只係佔小部份
香港邊度有核電機組???

為了環保,淘汰用平價的火煤,改用貴價的天然氣,自然要加價。

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-11-10 04:17 PM 發表

香港邊度有核電機組???
大亞灣

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-11-10 08:27 PM 發表

大亞灣
果度唔係大陸黎咩

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-11-11 07:01 AM 發表

果度唔係大陸黎咩
中電佔唔知幾多成股份

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-11-11 09:19 AM 發表

中電佔唔知幾多成股份
即係又要同大陸買核電啦
冇呢20%核電......要用炭+天然氣補.........香港點頂

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-11-11 09:21 AM 發表

即係又要同大陸買核電啦
冇呢20%核電......要用炭+天然氣補.........香港點頂
根本就係乜都要靠大陸
00後冇水沖涼已經想死

貧窮人口會急升

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]