• 瀏覽: 8,542
  • 回覆: 14
對於是否允許中國加入《全面與進步跨太平洋夥伴關係協定》(CPTPP)的問題,新西蘭總理阿德恩(Jacinda Ardern)11月7日作出回應,她認為只要符合

監犯國總理vs鄰居新西蘭總理
低能vs天才 
狗vs人
狗有狗性  人有人腦

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/698585/新西蘭總理回應是否支持中國加入cptpp-與坎培拉不同調

引用:
原帖由 apple1217 於 2021-11-9 08:16 PM 發表
對於是否允許中國加入《全面與進步跨太平洋夥伴關係協定》(CPTPP)的問題,新西蘭總理阿德恩(Jacinda Ardern)11月7日作出回應,她認為只要符合

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20190919/15688722445d8317343dd9b.jpg/WgDhF-GV_Y7DcqB7TjmVFaLeBqkT4VaMVoXOc1aFznM?v=w1280r16_9
務實派,但始終五眼

自從澳洲展現發展核武嘅野心,我估依家新西蘭對澳洲起咗防範之心。

政經分開處理

引用:
原帖由 人之初大大 於 2021-11-9 08:24 PM 發表

務實派,但始終五眼
呢家得番3 隻眼

引用:
原帖由 apple1217 於 2021-11-9 08:16 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20190919/15688722445d8317343dd9b.jpg/WgDhF-GV_Y7DcqB7TjmVFaLeBqkT4VaMVoXOc1aFznM?v=w1280r16_9
澳洲貿易部長特漢(Dan Tehan)表示,中國需要首先恢復與澳洲的部長級溝通,之後澳方才會考慮中國加入CPTPP的談判過程。

🤔唔比中國先入?之後一齊跟CPTPP貿易規則玩?

澳洲想用外面準則同中國貿易傾生意?

之後才用CPTPP?

澳洲想飲頭啖湯?還是本身同中國貿易規則唔附合CPTPP規則?

如中國成功加入後,澳洲就用唔到唔附合規則的貿易協議?着數少了?

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-11-9 10:16 PM 發表

澳洲貿易部長特漢(Dan Tehan)表示,中國需要首先恢復與澳洲的部長級溝通,之後澳方才會考慮中國加入CPTPP的談判過程。

🤔唔比中國先入?之後一齊跟CPTPP貿易規則玩?

澳洲想用外面準則同中國貿易傾生意?

之後才用CPTPP?

澳洲想飲頭啖湯?還是本身同中國貿易規則唔附合CPTPP規則?

如中國成功加入後,澳洲就用唔到唔附合規則的貿易協議?着數少了?
🤔中國入加成功,澳洲要用CPTPP規則同中國做生意。

中國加入失敗,澳洲才可以用非CPTPP規則同中國傾生意。

🤔到底用CPTPP傾是否令着數會減少了?

所以想加入前,先同中國簽定約先…

😂合約精神!之後這些約唔受CPTPP影響!

引用:
原帖由 人之初大大 於 2021-11-9 08:24 PM 發表

務實派,但始終五眼
五眼都係鬼打鬼。

加入CPTPP本身會削弱中國整體貿易利益...........!!
所以中國未必是認真.......都是嘗試看看....!!

反為小國及小城市加入CPTPP最為有利.........簡單來說大國出雞....小國出豉油....!!

呢個阿蟬清醒過罪犯後代條白癡好多。

做乜發夢都想加入日本仔搞的CPTPP呀
開放新彊比人自由出入調查有無強迫勞工先啦,做唔到又要死撂

引用:
原帖由 陳晴 於 2021-11-10 07:51 AM 發表
跨太平洋夥伴全面進展協定(英語:Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership,縮寫:CPTPP),原稱為跨太平洋夥伴關係協定[註 2](英語:The Trans-Pacific Partnership,縮寫:TPP),最初是由亞太經濟合作組織成員發起,什麼時候變左日本搞的?
要哈日都唔好咁柒,盞俾人笑

引用:
原帖由 陳晴 於 2021-11-10 07:51 AM 發表
日本.美國.歐洲.韓國.亞洲打工仔,都有每天工作12小時以上,請你去要求他們立法,每天工作不應多於8小時,小黃人!
仲有,要立法每小時嘅工資,不應少於美國.歐盟平均,否則都係強迫勞動!

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-11-10 12:22 AM 發表
加入CPTPP本身會削弱中國整體貿易利益...........!!
所以中國未必是認真.......都是嘗試看看....!!

反為小國及小城市加入CPTPP最為有利.........簡單來說大國出雞....小國出豉油....!!
RECP出年行啦.......澳洲+新西蘭+日本9.9秒極速通過冇阻礙
唔係佢地合作, 出年1.1邊度開到波

引用:
因為日本都加入左大陸主導既recp LOR
咁反中, 但係會員入面最早最+冇人嘈通過

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]