• 瀏覽: 4,971
  • 回覆: 4
什麼叫做為人民服務啊?

香港政府 食嘅 住嘅 用嘅,係直接依靠生產得嚟嘅咩?佢咪又係依靠法律,剝削香港市民,得來。

資本家剝削人民?事實上政府一樣!!

從而家世界角度黎睇,大部份嘅人,寧願比資本家剝削。估吓南韓想去北韓多啲,定係北韓啲人想去南韓多啲呢。

識時務者為俊傑,“當事實改變之後,我的想法隨之改變,您呢?”
引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-11-8 01:40 PM 發表
什麼叫做為人民服務啊?

香港政府 食嘅 住嘅 用嘅,係直接依靠生產得嚟嘅咩?佢咪又係依靠法律,剝削香港市民,得來。

從而家世界角度黎睇,大部份嘅人,寧願比資本家剝削。估吓南韓想去北韓多啲,定係北韓啲人想去南韓多啲呢。
政府剝削人民? 咁為何人民甘願被政府剝削?
資本家為消費者服務,政府為人民服務。

人寧願比資本家剝削??? 你要做奴隸被資本家剝削是你的自由。

喺北韓好似不可以自由移民㗎喎,所以啲人先要偷渡。
重點不是講對與錯!

或者咁樣講啦,如果資本家喺剝削,政府一樣喺度剝削人民的勞動力,分別只不過政府依靠暴力,資本家依靠引誘。
咁樣就帶出另外一個問題,到底積極性重要,定係服從性重要。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-11-8 01:40 PM 發表
什麼叫做為人民服務啊?

大部份嘅人,寧願比資本家剝削,咁地球邊個地方會無政府而只有資本家呢樣野呢?

引用:
原帖由 friendchanli 於 2021-11-11 12:18 PM 發表

大部份嘅人,寧願比資本家剝削,咁地球邊個地方會無政府而只有資本家呢樣野呢?
事實上,政府只不過係一個為權力服務嘅組織!!

秦始皇統一天下,你覺得朝廷,係為人民服務?定係為秦始皇服務呀?

喺中東,你覺得個政府,係維護宗教領導者嘅利益多啲吖,定係人民呢?

史太林時代嘅,所謂共產主義,佢到底維護緊人民嘅利益,定係史太林嘅利益?

美國,資本為權力核心!!
難道你覺得美國精英唔知道印銀紙會貧富懸殊咩?佢又何嘗唔係維護資本家利益。

所以,政府根本上是幫助權力核心(可以是不同的人,不同的組織)剝削人民。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]