• 瀏覽: 6,264
  • 回覆: 67
【本報訊】本港一直以發展智慧城市為重點目標,有巴士公司昨公布,將聯同通訊服務供應商及人工智能公司合作,在香港研究引入自動駕駛運輸系統,期望提升公共交通營運效率及道路安全。

5G技術成熟後,九巴引入無人駕駛可減輕成本提升效率,但很多巴士司機的工作將會消失。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20211108-1108_00176_207/九巴研引入自動駕駛系統

#5g
當越多自動駕駛汽車出現,交通意外就會慢慢減少,因為大部份意外都係人嘅不小心同一時衝動產生

全面取代曱甴工作

罷工?連工都無埋

無人系統就真係無C機,自駛系統都有人mon 住有冇特發情況發生。

引用:
原帖由 waltzno2 於 8-11-2021 08:34 發表
當越多自動駕駛汽車出現,交通意外就會慢慢減少,因為大部份意外都係人嘅不小心同一時衝動產生
電腦唔識走精面,會比人蝦

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 8-11-2021 08:39 發表
無人系統就真係無C機,自駛系統都有人mon 住有冇特發情況發生。
最慘係冇得吊巴士佬,吊個電腦冇意思

算吧啦!電動巴士都搞唔成,仲有香港垃圾法例又過時,真係古代文明停留50年

引用:
原帖由 chowcn 於 2021-11-8 08:29 AM 發表
【本報訊】本港一直以發展智慧城市為重點目標,有巴士公司昨公布,將聯同通訊服務供應商及人工智能公司合作,在香港研究引入自動駕駛運輸系統,期望提升公共交通營運效率及道路安全。

5G技術成熟後,九巴引入無人駕駛可減輕成本提升效率,但很多巴士司機的工作將會消失。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20211108-1108_00176_207/九巴研引入自動駕駛系統
九巴慳好多

裝好晒d智慧型燈柱先至講啦!
何況香港咁多道路炸彈,成日睇車cam放片上網就知,若果只靠自動駕駛,真係唔多掂,要用埋智慧燈柱捉鳩d亂來司機,才有可能做得好!

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-11-8 08:36 AM 發表
全面取代曱甴工作

罷工?連工都無埋
2019年黑暴時期, 九巴員工好似無出黎支持黑暴曱甴

反而有隻城巴曱甴司機搞事被拉

笑你九巴娘,電動巴士都未用,便講無人駕駛巴士

人有情緒, 會疲勞, 電腦唔會。 

如果系統成熟, 的確係可以電腦控制的。 

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-11-8 09:26 AM 發表
裝好晒d智慧型燈柱先至講啦!
何況香港咁多道路炸彈,成日睇車cam放片上網就知,若果只靠自動駕駛,真係唔多掂,要用埋智慧燈柱捉鳩d亂來司機,才有可能做得好!
對, 沒有5G如何監控巴士

主題標籤 #5g
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]