• 瀏覽: 11,610
  • 回覆: 18

解放軍將來要與003型航母搭配的隱形艦載機FC-31戰機,現在傳出正式定名為殲-35,相關的消息,竟然是透過一張演講活動的海報「間接官宣」。

根據「北京航空航天大學」的一張演講活動海報,介紹當天的主講人孫聰,新一代艦載戰鬥機(殲-35)型號總設計師。

FC-31「鶻鷹」戰鬥機先前流傳的名稱相當多,部分媒體曾以殲-31來稱呼,也有媒體以殲-35來稱呼,這次透過海報介紹總設計師的方式,算是正式替 FC-31戰機正式定名為殲-35。

來源網址: 解放軍最新艦載機正式定名「殲-35」 關鍵海報曝光 | ETtoday 軍武新聞

評論:
終於都得到了名份列裝海軍艦載戰機。

是否已經放大成為重型機?

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-11-6 03:23 PM 發表
唔會,以31機體定位只會係中型機,將來會混合搭配,J15/15D配J35(35以奪取制空權為主)仲有將來會1帶數架無人攻擊機進行戰鬥

引用:
原帖由 cwm001 於 2021-11-6 04:32 PM 發表

唔會,以31機體定位只會係中型機,將來會混合搭配,J15/15D配J35(35以奪取制空權為主)仲有將來會1帶數架無人攻擊機進行戰鬥
中型機搶制空權係 找屎
雷達面積已經先輸一步

有35 就唔會有15D, 電子戰係5代機 基本要求,帶多部燈塔 驚冇人知你喺度咩.......

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-11-6 03:23 PM 發表
睇相係放大左,仲未增肥,加埋設備點都過30噸總重

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-11-6 04:41 PM 發表

中型機搶制空權係 抄屎
雷達面積已經先輸一步
肥電唔知算唔算重型機,爭奪制空權都係靠預警機做遠程搜索,隱身戰採取雷達靜默等待機會
暫時世上只有肥電(B同C)同J35屬隱身艦載機,其實艦載機用重型或中型機一向都係爭論不休各有市場觀點

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-11-6 04:41 PM 發表

中型機搶制空權係 找屎
雷達面積已經先輸一步

有35 就唔會有15D, 電子戰係5代機 基本要求,帶多部燈塔 驚冇人知你喺度咩.......
15D非常有必要,隱身機未必做到,因為要裝大量電戰設備同重型反雷達導彈

引用:
原帖由 cwm001 於 2021-11-6 04:46 PM 發表

肥電唔知算唔算重型機,爭奪制空權都係靠預警機做遠程搜索,隱身戰採取雷達靜默等待機會
暫時世上只有肥電(B同C)同J35屬隱身艦載機,其實艦載機用重型或中型機一向都係爭論不休各有市場觀點
中/重型大家定義可能唔同

不過事實係 設備有重量同大細,5代機乜都要內置,一定唔會細/輕得去邊

引用:
原帖由 cwm001 於 2021-11-6 04:49 PM 發表

15D非常有必要,隱身機未必做到,因為要裝大量電戰設備同重型反雷達導彈
做唔到就唔好叫5代機

第一架擊落F22係 咆哮者冇錯,咁 美國空軍 買左幾多架 咆哮者?仲要係開發都癈事,直接買海軍嘅就算

波斯灣戰爭,美國空軍就意識到 電戰機 嘅燈塔問題,反而增加左117 嘅風險

美國空軍大量買入 F35之後,都冇人再提電戰機
海軍一定要,因為佢唔like 35C, 寧願加快投資下一代NGAD

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-11-6 04:56 PM 發表

做唔到就唔好叫5代機

第一架擊落F22係 咆哮者冇錯,咁 美國空軍 買左幾多架 咆哮者?仲要係開發都癈事,直接買海軍嘅就算

波斯灣戰爭,美國空軍就意識到 電戰機 嘅燈塔問題,反而增加左117 嘅風險

美國空軍大量買入 F35之後,都冇人再提電戰機
海軍一定要,因為佢唔like 35C, 寧願加快投資下一代NGAD
所以電戰機唔應該由隱身機做,隱身機優勢盡量縮短對方探測距離形成優勢,所以呢方面由三代機完成就得,咁有F35美國都無淘汰F18因為唔可能靠一型機取代所有機型,F35嚴重超支同拖慢研發期,咪就係想以一機取代三軍種機型,結果各方面都唔討好,更加令項目嚴重拖慢
就算有B2, B52/B1都仍然有用武之地

現在 ““傳““ 出正式定名為殲-35!

還以為「真命天子」是J-15,原來竟然是FC-31。

引用:
原帖由 cwm001 於 2021-11-6 05:06 PM 發表

所以電戰機唔應該由隱身機做,隱身機優勢盡量縮短對方探測距離形成優勢,所以呢方面由三代機完成就得,咁有F35美國都無淘汰F18因為唔可能靠一型機取代所有機型,F35嚴重超支同拖慢研發期,咪就係想以一機取代三軍種機型,結果各方面都唔討好,更加令項目嚴重拖慢
就算有B2, B52/B1都仍然有用武之地
F35本身就係電戰機加預警機

B1 嘅用武之地咪就係反艦,一個消失左幾十年嘅任務
連核武都唔帶得
B52 一個字,平

5代機時代,3代機嘅存在意義就只有平,否則就係 利益輸送,無論係F15/16/18 定 J10/11/15/16

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-11-6 10:13 PM 發表

F35本身就係電戰機加預警機

B1 嘅用武之地咪就係反艦,一個消失左幾十年嘅任務
連核武都唔帶得
B52 一個字,平

5代機時代,3代機嘅存在意義就只有平,否則就係 利益輸送,無論係F15/16/18 定 J10/11/15/16
F35樣樣都想要,結果只會樣樣都唔精,
三代機相對平固然係,但現實上任務有好多種,下下都搬個隱身機出來除左加快機體老化,而且會大材小用,資源錯配,所以即使四代機大量服役,三代機仍然會係主體力量,因為四代機貴要1:1替換需要好長時間,而且要維持任務靈活性

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]