• 瀏覽: 2,064
  • 回覆: 9
行政長官林鄭月娥出席一個大灣區論壇時表示,特區政府期望明年2月,粵港澳大灣區發展規劃綱要三周年的時候,能夠與內地開展較有規模的通關,以讓特區政府能舉辦一些較大型的活動。 她透露,適逢明年亦是香港回歸祖國25周年,政制及內地事務局局長曾國衞已在籌備,希望明年舉辦一個非常大型,紀念粵港澳大灣區發展規劃綱要頒布三周年的論壇。 林鄭月娥說,香港社會各界都熱切期盼通關,可以免檢疫回到內地,昨天中央與特區政府已發出了積極正面的訊息,就是雙方的討論和專家對接,已得到良好進展,她希望很快真正為香港居民帶來好消息。 她又說,免檢疫由內地來港的措施已經順利落實,「回港易」已安排近30萬名香港居民回港,「來港易」亦已有超過一萬多名非香港居民,以免檢疫方式來港。

林鄭月娥講到好威,咁仲要等下年2月,佢係懵咗,還是玩我哋香港人呀?

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/特首冀明年2月能與內地開展較有規模通關-021802534.html

琴日放風下個月廣東省通關
今日又話最快2月大灣區通關
聽日開始,又陸續有非一般確診者預備阻通關?

引用:
原帖由 denis789 於 2021-11-5 11:16 AM 發表
琴日放風下個月廣東省通關
今日又話最快2月大灣區通關
聽日開始,又陸續有非一般確診者預備阻通關?
人哋澳門滿14日就已經正常通返喇。,而家還要等四個月,佢係咪懵咗啊?2月一號已經系過年啦,死7婆唔想俾香港人翻內地過年????

通關越黎越近

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-11-5 11:22 AM 發表
通關越黎越近
。。。。。。。還要等四個月

引用:
原帖由 花膠公子88 於 2021-11-5 11:21 AM 發表

人哋澳門滿14日就已經正常通返喇。,而家還要等四個月,佢係咪懵咗啊?2月一號已經系過年啦,死7婆唔想俾香港人翻內地過年????
亞爺:北上癮發作?等你以後仲敢唔敢忤逆我?

中港一家親,自由行!柒婆自設關卡,力阻中港通關?有咩目的?

一世唔通都無所謂架 而家生活幾好呀

引用:
原帖由 叼人必先自J硬 於 2021-11-5 11:26 AM 發表

亞爺:北上癮發作?等你以後仲敢唔敢忤逆我?
可惡的,信不過的阿爺

引用:
原帖由 tomymt 於 2021-11-5 11:34 AM 發表
中港一家親,自由行!柒婆自設關卡,力阻中港通關?有咩目的?
鬼知死7婆心懷咩鬼胎啊??

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]