• 瀏覽: 21,356
  • 回覆: 58
當然會有大量好處. 包括中南海軍事報局, 直接起橋連接福建台灣.
台灣呢二十年根本無發展過, 政府一味貪污跟美國掏空台灣國庫.  最慘係一班被洗腦既台灣市民.

純粹為左個名
和平統一當然最好,唔得就打返黎囉
習習如果能係任內統一台灣,咁就威過毛太祖喇
其實地方多d,少d,睇領導點講
外蒙當時比蘇聯分裂出去,又唔見人講
長白山山頂比左北韓,咪又無事
領土完唔完整睇當時領導人需要喇

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-11-4 11:26 PM 發表
打台灣省冇好處, 失民心. 和統最好.
呢樣要發夢至有可能發生。

引用:
原帖由 atom 於 2021-11-8 12:48 PM 發表
純粹為左個名
和平統一當然最好,唔得就打返黎囉
習習如果能係任內統一台灣,咁就威過毛太祖喇
其實地方多d,少d,睇領導點講
外蒙當時比蘇聯分裂出去,又唔見人講
長白山山頂比左北韓,咪又無事
領土完唔完整睇當時領導人需要喇
果兩處重要性無得比,而且外蒙得到中國合法政權支持獨立,要反口亦比較困難。台灣有一夫當關之勢,成個中國海路出入口都係佢監控範圍之內,咁就知佢既價值及重要性了。古語有句話叫懷壁其罪呢。

好處,那一方面的好處?
台灣是可扶起旳落後,是很好的向世界展示經濟的地方!
收復台灣也可展示中國軍力!
收復台灣條導彈線又可推前D!
收復台灣,可復制海南的免稅,亦可把澳門的賭場加進去,擴大經濟實力!

引用:
原帖由 股Joy無有怕 於 2021-11-4 01:06 PM 發表
認真討論, 中國其實打台灣有咩好處
台灣除左台積電叫有啲用之外
軍事科技中國先進過佢
生果種類中國多過同好食佢
天然資源更加唔使講, 佢好多野都要靠入口, 自己農業發展仲廢過外國(認真, 華人地區農業一直都發展良好)
認真討論?閣下的思想層次,好難同你認真討論!

老哥,順手就是一個贊

證明中國乃軍事主義國家,以武制人,不能以德服人 好處可以增加領土,爭亞洲的霸權聲威,誰不服用軍火講話

真係去打台灣, 條數就好複雜, 不過, 只是用嚟打咀炮就好好用嘞

引用:
原帖由 DIY555 於 2021-11-8 04:15 PM 發表
證明中國乃軍事主義國家,以武制人,不能以德服人 好處可以增加領土,爭亞洲的霸權聲威,誰不服用軍火講話
嘩!講到好似世界和平咁,連咁強大既美國,都打晒開口牌,要永世做一哥啦,美式民主洗腦大法,咪一樣係用緊順我者昌,逆我者亡呢種形式行事之嘛。唔合佢心意就唸計制裁你囉,又或者直接出兵埋你單添呢。

統一大業
民族心願

要稱覇西太必須拿下台灣

我認為利多於弊!

引用:
原帖由 股Joy無有怕 於 2021-11-4 01:06 PM 發表
認真討論, 中國其實打台灣有咩好處
台灣除左台積電叫有啲用之外
軍事科技中國先進過佢
生果種類中國多過同好食佢
天然資源更加唔使講, 佢好多野都要靠入口, 自己農業發展仲廢過外國(認真, 華人地區農業一直都發展良好)
冇打喎!只係收番咋!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]