• 瀏覽: 21,357
  • 回覆: 58
引用:
原帖由 WachiLee 於 2021-11-5 07:58 AM 發表

同釣魚島一樣,都要必須取回。至於要打定和,可以討論
如果米軍不發展中導就有這個時間,所以呆灣根本不值得打,只有炸。米軍形成戰力就是一鍋毒蛙的時候。

如果有人開始感覺,  國土少一部分無所謂, 咁就是整個國家分裂的前奏.

以前唔覺有乜重要,
自從了解巴勒斯坦,俾人食左9成冇人理 ,
就知道國土完整好緊要

引用:
原帖由 6道 於 2021-11-5 11:31 AM 發表

如果米軍不發展中導就有這個時間,所以呆灣根本不值得打,只有炸。米軍形成戰力就是一鍋毒蛙的時候。
美國有冇中導都不是問題,問題系美國能否承受與中國開戰的後果

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-11-4 02:16 PM 發表
金燦榮:解決台灣問題至少有十個好處,包括1)改善地緣狀況,2)翻篇中國“百年恥辱”,3)奠定習近平新時代中國特色社會主義內涵,4)解放軍地位再上新台階,5)將台積電國有化,6)提高政治穩定性,7)促進台灣社會穩定,8)促進沿海經濟,9)消除外交弱點和 10) 樹立中國新的國際威望。
台灣係最理想嘅潛艇基地
封鎖日本嘅天然鎖鏈

提示: 違規內容已被屏蔽
美國為甚麼不准魁北克獨立;西班牙為甚麼不准加泰隆尼亞獨立;。。。。。

台灣就是宋代的燕云十六州,是敵人的進攻基地,也是最大的反華中心,就像一只狗日日在你屋門口拉屎撒尿,時不時還咬你,這個時候,你肯定想一棍打死這隻狗,台灣也是,占了我們的土地,搶了我們中國的國寶,國庫黃金,然後日日拉敵人來搞你,講老實,等我們這些八九十后上台,真想直接沉它下太平洋,免得禍害後代

問呢啲問題啲人都低能嘅
你個仔畀人搶咗呀就問你
拎返嚟有咩用呀

戰略位置重要,台灣係第一島鏈門口,打開就係進出太平洋深水區(未來中國核潛艇基地最佳部署地,而且台灣海峽係國際重要航道,手扼日韓咽喉(貿易石油海上生命線),而且台灣問題一直係美國敲竹桿法寶,只要撩一撩就攞到著數,所以美國佬一直想保持兩岸分裂對抗但又唔會比台獨勢力攪真獨立,一直維持現狀美國就長敲長有,但要維持現狀係唔容易,隨住中國擴軍備戰,軍事現代化依家美軍甚至並無優勢,隨住中國國力不斷壯大,美國要維持兩岸平衡對立成本已經超高,風險極大,而中國亦唔會一直比你敲竹桿敲一世,此消彼長下,平衡已經打破,任何一個震盪都會督破呢個平衡

引用:
原帖由 股Joy無有怕 於 2021-11-4 01:06 PM 發表
認真討論, 中國其實打台灣有咩好處
台灣除左台積電叫有啲用之外
軍事科技中國先進過佢
生果種類中國多過同好食佢
天然資源更加唔使講, 佢好多野都要靠入口, 自己農業發展仲廢過外國(認真, 華人地區農業一直都發展良好)
你講既只係打台灣無經濟上的好處。

不過如果用歷史、軍事、民族、政治等各方面去分析,就一定係好處多個壞處。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-11-4 02:16 PM 發表
金燦榮:解決台灣問題至少有十個好處,包括1)改善地緣狀況,2)翻篇中國“百年恥辱”,3)奠定習近平新時代中國特色社會主義內涵,4)解放軍地位再上新台階,5)將台積電國有化,6)提高政治穩定性,7)促進台灣社會穩定,8)促進沿海經濟,9)消除外交弱點和 10) 樹立中國新的國際威望。
還有突破美日第一島鏈包圍。

引用:
原帖由 股Joy無有怕 於 2021-11-4 01:06 PM 發表
認真討論, 中國其實打台灣有咩好處
台灣除左台積電叫有啲用之外
軍事科技中國先進過佢
生果種類中國多過同好食佢
天然資源更加唔使講, 佢好多野都要靠入口, 自己農業發展仲廢過外國(認真, 華人地區農業一直都發展良好)
照咁講南海諸島同釣魚島上面連人都冇更加冇好處,咁唔使打啦........
戰略價值上台灣本身已是無價寶,就算台灣冇天然資源冇產業,甚至係無人區都冇所謂,
台灣人可全部移民美國,大陸可大舉移民入台填補,亦可減輕內地人口壓力。

地埋位置加歷史上本來就是中國,如果俾老美佔領左台灣,等於可以成日搞中國

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]