• 瀏覽: 5,795
  • 回覆: 13
射一支, 冇咗32國的"普惠制"關稅優惠 😁

如果無宜 D 野,大陸早就俾人分豬肉咁分咗!
咁!邊樣貴 D 呢?

引用:
原帖由 死夜惡 於 2021-11-4 10:45 發表
美國搶咗法國一單生意,
結果失去一個240多年嘅忠實盟友添!

引用:
原帖由 死夜惡 於 2021-11-4 10:45 AM 發表
先不計兩者是否有關.
只計冇咗普惠制關稅優惠, 中國貿易會因此少幾多?
點得出貴到空前絕後既結論?

美國佬又出賣自己手足

為降低通脹 耶倫指美國或以互惠方式降低中國關稅

引用:
原帖由 死夜惡 於 2021-11-4 10:45 AM 發表
關稅又吾係大陸承擔,真係吾知大陸有咩損失。
夠膽加稅,歐洲就準備迎接通賑。

據商務部3日消息,《區域全面經濟夥伴關係協定》(RCEP)保管機構東盟秘書處2日發布通知,宣布汶萊、柬埔寨、老撾、新加坡、泰國、越南等6個東盟成員國和中國、日本、新西蘭、澳大利亞等4個非東盟成員國已向東盟秘書長正式提交核准書,達到協定生效門檻。根據協定規定,RCEP將於2022年1月1日對上述十國開始生效。
…………………………………………………………………

日本,澳洲,紐西蘭,好鍾意擁抱中國囉!歐盟要做傻仔,咪由佢地做囉!咁仲好,歐盟唔玩,美日澳紐仲唔撈到風生水起咩!

只有白癡仔先相信中國俾人圍啫!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2021-11-4 18:29 發表
據商務部3日消息,《區域全面經濟夥伴關係協定》(RCEP)保管機構東盟秘書處2日發布通知,宣布汶萊、柬埔寨、老撾、新加坡、泰國、越南等6個東盟成員國和中國、日本、新西蘭、澳大利亞等4個非東盟成員國已向東盟秘書長正式提交核准書,達到協定生效門檻。根據協定規定,RCEP將於2022年1月1日對上述十國開始生效。
…………………………………………………………………

日本,澳洲,紐西蘭,好鍾意擁抱中國囉 ...
呢個樓主極度喜愛中國崩潰論,只要係話中國pk就可以慰藉破碎咗嘅玻璃心

樓主,果D乜七普惠制,有無都好,都要跟世貿規矩架

何況,宜家你估下係邊個怕關稅?

超級通漲黎緊,睇下邊個戇鳩仔敢加進口關稅?

耶倫已經講到明,減關稅可以壓通漲,問題宜家只有美國同歐洲先唔掂

引用:
美國宜家就享受緊對中國貨加稅25%而引發的通漲

引用:
伊拉克就係一支都冇,
所以被美帝炸到稀巴爛,
呢D先叫貴到空前絕後。

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-11-4 12:39 PM 發表

先不計兩者是否有關.
只計冇咗普惠制關稅優惠, 中國貿易會因此少幾多?
點得出貴到空前絕後既結論?
普惠國待遇係俾窮國的優惠。中國人均GDP超過一萬美元,世界第二經濟體,唔志在。
你派份免費午餐俾長者香港次富李四叔,你估人哋會好在意咩。

引用:
原帖由 死夜惡 於 2021-11-4 10:45 發表
值得;「發展中國家」雖然有着數,但系始終是次等標誌,中國人雖然謙虛,也難禁從心裡欣然。
黃絲可能失望的。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]