• 瀏覽: 25,520
  • 回覆: 61
疫下出現「天價」水費單嚇人。水務署署長盧國華今日(2日)出席觀塘區議會大會,期間多名區議員批評水費單數額驚人、水務署熱線

署長一句Sorry就收多你錢,原來咁易就做到呢個位

東方日報:
疫下出現「天價」水費單嚇人。水務署署長盧國華今日(2日)出席觀塘區議會大會,期間多名區議員批評水費單數額驚人、水務署熱線難以打通及宣傳成效不足。對於因靠估算而出現「天價」水費單的問題,盧國華當場致歉稱「對唔住,承認做得唔好」,強調會檢討現行機制,令市民理解。

有區議員在會議上指疫情下水務署不能派員到現場抄錶,僅靠估算市民的水用量,令有市民收到昂貴水費單。區議員蘇冠沖指區內有老人家不懂水費收費方式,加上水務署不定期抄錶,有部分老人家不接受相關水費單,區議員在做比對及檢測滲漏時十分困難,需要站在前線為署方做解說工作。他希望署方定期4個月抄錶,令市民有慣性開支。

蘇又指水務署的資料未能夠適時為區議員解釋,並指水務署熱線「唔易打」。另一區議員符碧珍補充,指當區有市民更收到幾千元的水費。

另一區議員簡銘東則關注完成水管工程後,承建商在維修鋪路位置不理想, 往往需要其他政府部門協助。區議員黎寶桂指觀塘區喉管相對老化,如坪石邨及彩石里附近均發生喉管爆裂事件,希望署方可以提供喉管年齡及檢測時間表。

區議員潘任惠珍亦指水務署應統籌喉管復修更新工程,減低對居民滋擾。她又要求水務署提供食水管及污水管分布情況,令區議員有更詳盡了解。此外,她提到水務署曾派出一個「節水小玩意」,用於安裝在水喉上節水,惟成效極低, 而且要求住戶提交水費單換領,不少街坊收到後表示「無鬼用,唔識用」。她又提及其中一次發生在牛頭角警署外的鹹水管爆裂,由於當時正值疫情期間不少居民均抱怨, 署方並曾經多次更改鹹水供應時間。

面對眾多批評,盧國華回應指,就水費單問題上感到「對唔住,承認做得唔好」, 因為冇抄錶而進行估算,但強調已加強網上公告及推出宣傳片,對於市民的不理解會「返去檢討,令市民明白」。他又指每住戶每四個月可獲免費供水12立方米,加上接續的後4個月 ,可總共獲得免費供水24立方米,並不會因此收貴。他又強調水費的收費標準是用得逾多,收得逾多, 他希望市民明白這個訊息。

另外,盧指署方在資源許可下,可以協助住戶安裝節流器,又指承建商於路面復修不理想,惟相信他們是為了盡快開路而趕工,署方會督促承辦商。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211102/bkn-20211102132534384-1102_00822_001.html

引用:
原帖由 永治 於 2021-11-3 03:20 PM 發表
疫下出現「天價」水費單嚇人。水務署署長盧國華今日(2日)出席觀塘區議會大會,期間多名區議員批評水費單數額驚人、水務署熱線

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211102/photo/bkn-20211102132534384-1102_00822_001_01b.jpg?20211102194717

署長一句Sorry就收多你錢,原來咁易就做到呢個位:smi ...
靠估唔估少嘅

不如解散啦,可以一年唔抄錶

抄錶關疫情什麼事,是否那班抄錶員只識“在家辦公”?

佢熱線又真係幾難打通, 長期線路繁忙

用水越多越貴,估就會交多,仲有排污費

引用:
原帖由 普通話太難學 於 2021-11-3 06:17 PM 發表
抄錶關疫情什麼事,是否那班抄錶員只識“在家辦公”?
有關 因疫情減少上門抄錶次數, 電力公司 煤氣 水務 都減少上門 用估讀數代替

喂,落台LA, 一句對唔住大晒啊,

配合香港人性格啊, 

咁少事都羅黎嘈, 已經講埋對唔住同會改善, 快D發揮香港人本色叫佢落台

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-11-3 06:22 PM 發表

有關 因疫情減少上門抄錶次數, 電力公司 煤氣 水務 都減少上門 用估讀數代替
哈哈哈
新煤氣錶行電子
唔洗抄錶了

引用:
原帖由 whyme1989 於 2021-11-3 05:26 PM 發表
一人一票選處長

如果要選香港最濕鳩政府部門  水務署一定排第一

引用:
原帖由 永治 於 2021-11-3 03:20 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211102/photo/bkn-20211102132534384-1102_00822_001_01b.jpg?20211102194717

署長一句Sorry就收多你錢,原來咁易就做到呢個位:smi ...
水務署係香港為數不多,好多實務工作要做既部門,而且提供既水費,基本係賠錢工作。
地下水管等日常維修亦係極具效率。
用把口做事好易,但唔該, 香港水務署對比國外算係咁。

引用:
原帖由 whyme1989 於 2021-11-3 05:26 PM 發表
在露西亞國自來水是免費的,因為賣水錶的唔會有生意

疫情到而家,政府部門除咗警察熱線,好多都打唔通

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]