• 瀏覽: 3,485
  • 回覆: 36
不要先太得意。
報道還有:
「另外,今日公布由泰國入境、四十多歲台灣男子確診,他事前亦混打中國國藥加上科興疫苗,也是台灣首次發現混打這兩種疫苗後出現突破性感染的個案。」

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-11-2 05:47 PM 發表
世界各地政府呼籲民眾接種第三針疫苗以加強保護力,但台灣當局今日公布的4宗境外輸入個案中,就有3人屬突破性感染,其中一名女性接種兩種不同的疫苗...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20211102/_2021110217253245033.jpg

唔係打得越多針越多抗體就最好的,只要產生記憶體基本已足夠了:smile_38 ...
對, 免疫系統有記憶功能, 打針後, 長期沒有接觸到病毒,,抗體量自然下降, 一遇到已記憶的病毒, 會立刻製造抗體, 班專家都唔知做乜, 成日話抗體量問題, 所以打返相同疫苗作用是唔大的

反而要更新疫苗, 先再補針, 令到免疫系統認到變動病毒更重要

證明混打係冇用

許樹昌仲建議第打完兩劑科興,第三針溝復必泰

引用:
原帖由 =大檸樂= 於 2021-11-2 10:46 PM 發表

對, 免疫系統有記憶功能, 打針後, 長期沒有接觸到病毒,,抗體量自然下降, 一遇到已記憶的病毒, 會立刻製造抗體, 班專家都唔知做乜, 成日話抗體量問題, 所以打返相同疫苗作用是唔大的

反而要更新疫苗, 先再補針, 令到免疫系統認到變動病毒更重要
師兄好波!
針對delta內地下年初有,未有一次性特效藥前暫時唯有這樣子

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-11-2 10:54 PM 發表

師兄好波!
針對delta內地下年初有,未有一次性特效藥前暫時唯有這樣子
好似流感針咁, 年年都針對當年活躍病毒而修改

咁基本既免疫系統機制, 班專家唔係唔知呀🤐🤐

引用:
原帖由 =大檸樂= 於 2021-11-2 10:57 PM 發表

好似流感針咁, 年年都針對當年活躍病毒而修改

咁基本既免疫系統機制, 班專家唔係唔知呀🤐🤐
無錯!
師兄強過班專家,佢地做左推銷員

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-11-2 11:01 PM 發表

無錯!
師兄強過班專家,佢地做左推銷員
唔怪之得國內唔比香港中國通關, 費事比香港累

反中專家仲話好過科興,好心啦,抗疫都政治化,低能到死。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-11-2 11:03 PM 發表
反中專家仲話好過科興,好心啦,抗疫都政治化,低能到死。
西方抗疫同中國比已經輸到一塌糊塗 疫苗輸出量又差天共地 唔出盡輿論力量抬高輝瑞踩盡科興成個西方集團都唔掂

美國肺炎好毒.

引用:
原帖由 sim008 於 2021-11-2 11:18 PM 發表

西方抗疫同中國比已經輸到一塌糊塗 疫苗輸出量又差天共地 唔出盡輿論力量抬高輝瑞踩盡科興成個西方集團都唔掂
疫苗除左經濟利,政治利益更大。

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-11-2 08:56 PM 發表

古有李時珍嚐百草……今有台女嚐溝針
嚐百草果個唔係神農咩?
不過又一証明打幾多針廢水都係無用。

引用:
原帖由 bbc16M 於 2021-11-2 11:44 PM 發表

嚐百草果個唔係神農咩?
不過又一証明打幾多針廢水都係無用。
你啱

疫苗從來都不是免感染,打晒全球所有疫苗在你身上你都一樣會被感染!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]