• 瀏覽: 4,700
  • 回覆: 36
新冠肺炎疫情肆虐全球,內地疫情持續。有內地傳媒今日(2日)報道,中國工程院院士鍾南山表示,在中國強而有力的監管和防控策略下,很有信心今輪在黑龍江附近的疫情,在一個月內能得到有效控制。

對於外界指中國採取的「零傳播政策」成本過高,鍾南山表示,零容忍或零傳播政策是「不得已而為之」,因為Delta變種病毒傳播迅速,複製指數太高,儘管有新冠疫苗,全球染疫死亡率亦達2%,是不能容忍的高死亡率,若採取放任不理的控疫政策,成本將會更高。他指出,有部分國家在取消防疫措施後,兩個月內出現大量感染,要再度收緊措施,一來一回的成本代價更大。
鍾南山認為,中國正逐步開放邊境,並採取持續性零容忍政策,一發現感染個案就控制在小範圍,相較於感染後再治療,反而是一種低成本做法。

冇嚴格對疫情嘅管控,邊有今日國內人嘅安心出行。

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202111/02/AP618090ffe4b0c0f6bc930652.html

唔信

非常有point! 和病毒共存其實背後隱藏的成本更高, 包括醫療費用

根本西方國家先係傳播病菌原兇,所謂嘅封城做d 唔做d , d人都係唔理,梗係 擾民,中國大陸14 億半年乜都搞掂,果班西方國家人民下下民主自由乜都唔理,所以呢主自由先係世界上最邪惡既主義

全球染疫死亡率亦達2%,是不能容忍的高死亡率,若採取放任不理的控疫政策,成本將會更高。他指出,有部分國家在取消防疫措施後,兩個月內出現大量感染,要再度收緊措施,一來一回的成本代價更大。

呢D先係真正專家所講既野, 人命才是最重要的, 2%已經是不能容忍,
另外就算唔死得, 個肺花晒, 身體機能退化都死啦

引用:
原帖由 BAN你媽媽 於 2021-11-2 10:26 AM 發表
根本西方國家先係傳播病菌原兇,所謂嘅封城做d 唔做d , d人都係唔理,梗係 擾民,中國大陸14 億半年乜都搞掂,果班西方國家人民下下民主自由乜都唔理,所以呢主自由先係世界上最邪惡既主義
係, 落後國家無辨法防疫控疫唔計, 西方國家大部份其實係有能力去阻止疫情擴散,
但佢地政治先行, 經濟先行, 忽略左人命既重要性,
最無恥係佢地防疫失敗, 仲想拖埋其他國家落水, 話咩同病毒共存, 想令到其他國家放鬆防疫, 一齊攬炒.
結果新加坡中計, 付出沉重代價,
正正就係鐘老師所講, 多左人染疫要付上既醫療成本及失去的生產力, 將會超過封鎖病情時所付出既代價

大陸做得好, 值得表陽!

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2021-11-2 10:51 AM 發表

係, 落後國家無辨法防疫控疫唔計, 西方國家大部份其實係有能力去阻止疫情擴散,
最無恥係佢地防疫失敗, 仲想拖埋其他國家落水, 話咩同病毒共存, 想令到其他國家放鬆防疫, 一齊攬炒.
正正就係鐘老師所講, 多左人染疫要付上既醫療成本及失去的生產力, 將會超過封鎖病情時所付出既代價
最慘係不能勃起,無晒精子,幾十年後將會滅國

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2021-11-2 10:51 AM 發表

"...西方國家大部份其實係有能力去阻止疫情擴散,..."
呢點我唔同意, 要有效阻止疫情擴散, 必需要有一個高效既政府及制度, 及人民的觀念是集體利益大於個人利益

西方國家強調的個人自由, 所謂民主制度, 其實是互相拖後腳, 正是與高效防疫產生具大矛盾
君不見西方國家在疫情初期連帶口罩不能有效執行, 所謂"有能力去阻止疫情擴散", 只是笑話

引用:
原帖由 車車天才 於 2021-11-2 09:56 AM 發表
新冠肺炎疫情肆虐全球,內地疫情持續。有內地傳媒今日(2日)報道,中國工程院院士鍾南山表示,在中國強而有力的監管和防控策略下,很有信心今輪在黑龍江附近的疫情,在一個月內能得到有效控制。

https://dw-media.wenweipo.com/dams/wwpproduct/image/202111/02/618090f0e4b05b0b57bfc0dd1.jpg

對於外界指中國採取的「零傳播 ...
國內出行真係安心

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-11-2 09:57 AM 發表
唔信
洗乜你信,實際效益GDP已經反映晒,你地繼續訓咪好囉,唔需要醒,好好訓吧!

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-11-2 11:01 AM 發表

最慘係不能勃起,無晒精子,幾十年後將會滅國
唔會滅國,只需要開放俾其他國家無染疫既男人去打種

可惜機會不屬於我

如果中國死2%人,西方又會説三道四

得中國未失控先有條件講,有點貓哭老鼠。

引用:
原帖由 沙漠清涼的弟弟 於 2021-11-2 09:59 AM 發表
非常有point! 和病毒共存其實背後隱藏的成本更高, 包括醫療費用
亦包括無人願番工,碼頭欠人,越南回鄉,的成本。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]