• 瀏覽: 9,390
  • 回覆: 20
澳洲玩埋美國堆, 不惜同法國反面, 寧願放棄花了5年時間研究嘅潛艇, 要再花19年[應該係最樂觀估計]但相信最少都會delay幾年到10年, 樓主估計無2046都未下水!

澳洲要花千億美元[同法國合作嘅常規潛艇最近估計都要花600幾億美元, 相信美國合作嘅唔double都無可能]又要造20幾年才會出現嘅核潛艇真係為國防需要還是保護費/埋堆費? 相信大家都心知肚明!

當澳洲第一隻核潛下水, 中國的潛艇又會點嘅模樣? 超靜音? 航速超過50海浬? 有防空武器? 超過2萬噸? 但澳洲嘅潛艇最高還只是現時美國嘅維珍尼亞級數!

其實20幾年流流長究竟呢隻所謂核潛艇會唔會出現都成疑問? 為咗咁犧牲咁大經濟利益影響中澳關系? 值唔值得?

為咗[抗衡?]大陸? 澳洲人畀呢個擦鞋王總理玩死

澳洲連核電廠都無,可以對應到核事故?

咁冇野架!  中國可以宣佈協助古巴發展核武器! 睇下邊個仇家多!  玩九西  有幾難呢?

廿年后事核潛艇已經係裸奔了。

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2021-11-2 08:32 AM 發表
咁冇野架!  中國可以宣佈協助古巴發展核武器! 睇下邊個仇家多!  玩九西  有幾難呢?
中國在中美洲多建幾個新型核電廠, 多出口電動巴士. 好讓世人知道什麼是安全使用核技術, 減少溫室氣體.

其實事件的本質是:美國要錢,澳洲上繳投名狀,綁定美國。
澳洲也不是毫無得着,近期的好處是綁定美國,反正都要送錢,這錢送給美國當然好過送給法國。
法國的常規潛艇全部服役也要20年,到時候肯定過時。
倒不如用30年服役核潛艇,核潛艇再怎么說也比常規潛艇先進很多,這筆帳怎么算都是划算的。
而且,澳洲還可以獲得核潛艇技術。
最后,澳洲的核潛艇名義上說是對付中國,但實際上對印尼,馬來西亞,甚至印度的威脅都更大。
30年后風云變幻,誰知道到時候澳洲的主要敵人是誰?

引用:
原帖由 robin09 於 2021-11-2 10:45 AM 發表
澳洲也不是毫無得着,近期的好處是綁定美國,反正都要送錢,這錢送給美國當然好過送給法國。
倒不如用30年服役核潛艇,核潛艇再怎么說也比常規潛艇先進很多,這筆帳怎么算都是划算的。
最后,澳洲的核潛艇名義上說是對付中國,但實際上對印尼,馬來西亞,甚至印度 ...
你知唔知咩叫  核不抗散?  北韓同伊朗點解比人制裁?   

引用:
原帖由 robin09 於 2021-11-2 10:45 AM 發表
最后,澳洲的核潛艇名義上說是對付中國,但實際上對印尼,馬來西亞,甚至印度 ...
同意澳洲的對手一直都是印尼,說甚麼對抗中國,根本就是扯淡,除了是政客用來造宣傳拉選票,向美國搖尾巴,還有就是轉移視線,模糊化對印尼的敵意,意圖減輕澳洲和印尼之間的敵對態度

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2021-11-2 05:00 PM 發表

你知唔知咩叫  核不抗散?  北韓同伊朗點解比人制裁?   
關澳洲什么事? 輿論壓力都在美國那裡。

到了2046中國進化到擁有太空母 艦!!

引用:
原帖由 robin09 於 2021-11-2 07:05 PM 發表

核潛艇  你知吾知係咩野來?可以發射核武載體!根據核不抗散條約 以擁核國家不能幫助受賣也不能未經聯合國同意下發展核武!  我想問 條約精神  關愚論咩事? 咁架值口都比你想到 你係得架

引用:
原帖由 robin09 於 2021-11-2 07:05 PM 發表

澳洲非法發展核武  吾關澳洲事?你的想法真特別!

引用:
原帖由 ar2man 於 2021-11-2 08:26 AM 發表
澳洲連核電廠都無,可以對應到核事故?
又學架仔,唔要就掉落海,攬炒。

e家去到098核潛, 咁2040或者叫103核潛.

引用:
不信澳洲會獲得甚麼核心技術,所謂轉移技術最後咪又係組裝......

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]