• 瀏覽: 3,683
  • 回覆: 41
【明報專訊】適齡學童人口下降及移民潮,學校面臨縮班及停辦危機。教育局回覆本報稱,經9月點算學生人數後,有兩間公營中學本學年開辦1班中一,須向局方申請學校發展方案,以繼續營辦。十八區中學校長會聯席會議召集人劉振鴻稱,上學年人口急速變化,聯席立場希望學界穩定,專心做好教育工作,在學生問題趨複雜化下,認為可考慮調低每班人數,讓教師可更全面照顧學生,未來希望與政府協商建議。

教育是社會競爭力的基石,重視教育先可以培養出優秀人材。

新聞來源連結:

https://m.mingpao.com/pns/要聞/art ... 聯席-學生問題趨複雜-可考慮降每班人數

金融市場只有盜賊,一定唔會有好人,好人一定係騙子。
引用:
原帖由 日行千里 於 2021-11-1 11:56 AM 發表
【明報專訊】適齡學童人口下降及移民潮,學校面臨縮班及停辦危機。教育局回覆本報稱,經9月點算學生人數後,有兩間公營中學本學年開辦1班中一,須向局方申請學校發展方案,以繼續營辦。十八區中學校長會聯席會議召集人劉振鴻稱,上學年人口急速變化,聯席立場希望學界穩定,專心做好教育工作,在學生問題趨複雜化下,認為可考慮調低每班人數,讓教師可更全面照顧學生,未來希望與政府協商建議。

https://fs.mingpao.com/pns/20211101/s00006/6b4c4098040267120d1c1e5a86c205d7.jpg ...
「小班教學」實行咗好多年啦, 有咩成績?發生暴動就有!

殺校啦 留資源做其他野好過

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-11-1 12:03 PM 發表
殺校啦 留資源做其他野好過
大學都要進行合併~

垃圾 band 3 梗係想 keep住校長老師啦!學某法官話齋,有人工呀。

係咪要小班到一人一班啊!?

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-11-1 12:05 PM 發表

大學都要進行合併~
太多所謂大學生

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-11-1 12:07 PM 發表

太多所謂大學生
根本, 整個教育體制就係「泡沫化」, 必需大整肅~

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-11-1 12:09 PM 發表

根本, 整個教育體制就係「泡沫化」, 必需大整肅~
支持

已經好少人一班,再減學生點學習團隊合作及跟不同既人溝通?D老師為左保飯碗先不停要求小班小班又小班,一個老師帶一個學生好唔好?

引用:
原帖由 wow... 於 2021-11-1 12:14 PM 發表
已經好少人一班,再減學生點學習團隊合作及跟不同既人溝通?D老師為左保飯碗先不停要求小班小班又小班,一個老師帶一個學生好唔好?
返屋企私人陪瞓啦;殺咗間學校起居屋吧~

而家1班幾人???
差果D 學校咪停辦LAW...
出名多黃絲果D 學校收檔啦...

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-11-1 12:05 發表

大學都要進行合併~
大學生平均素質越來越差,目不忍睹

引用:
原帖由 wow... 於 2021-11-1 12:22 PM 發表

大學生平均素質越來越差,目不忍睹
鬼咩?大學收生禁濫!

殺晒啲band 3,全港中學得返band 1/2

主題標籤 #教育局
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]