• 瀏覽: 22,439
  • 回覆: 77
+2
引用:
原帖由 ooxx13 於 2021-11-1 04:30 AM 發表

你真on9,中國空間站只係中國嘅。
中意點樣搞就點樣搞。
格局小了,中國的就是世界的,中國=國際。

引用:
原帖由 robin09 於 2021-11-1 08:16 AM 發表

格局小了,中國的就是世界的,中國=國際。
呢個“國際”係交稅畀中國就可以。

用民眾嘅血汗錢討好洋大人,香港都有呢啲On9?

引用:
原帖由 ooxx13 於 2021-11-1 08:35 AM 發表

呢個“國際”係交稅畀中國就可以。

用民眾嘅血汗錢討好洋大人,香港都有呢啲On9?
格局小了,接納外國人就是“討好”?
古人說,海納百川有容乃大。
毛澤東說:把朋友搞得多多的,敵人搞得少少的。
現代人說:人類命運共同體。
中國空間站,中國是主人家,但中國也是好客的,朋友來了有好酒。

以後既世界係跟中國規則玩呀,吊你。

國際規則?當初點解中國唔可以入國際太空站?現在天宮是中國人的太空站,如果用英文,就真係離哂譜

面對中國,美國人已經癲L咗。

引用:
原帖由 robin09 於 2021-11-1 09:10 AM 發表

中國空間站,中國是主人家,但中國也是好客的,朋友來了有好酒。
呵呵,呵呵呵。看你說話,大陸的? 好好服務洋大人。 當中國人吾最崇洋時先係真正嘅復興。。。

記住,中國太空科研已經比外國遲咗廿年。國與國之間吾存在朋友關係,只存利益關利。

都係個句話,空間站係中國嘅,吾係乜嘢國際。

引用:
原帖由 ooxx13 於 2021-11-1 12:24 PM 發表

呵呵,呵呵呵。看你說話,大陸的? 好好服務洋大人。 當中國人吾最崇洋時先係真正嘅復興。。。

記住,中國太空科研已經比外國遲咗廿年。國與國之間吾存在朋友關係,只存利益關利。

都係個句話,空間站係中國嘅,吾係乜嘢國際。
第日中國大晒,控制全世界,全部鬼佬跪低做奴隸。

我哋要學英文同鬼佬溝通,點解鬼佬唔可以學中文同我哋溝通?
我而家話你知你唔識中文以後就收嗲!

中國自己起鐘意用象型文字都得,關你老尾Q事又無話比你上去。

引用:
原帖由 saintly 於 2021-10-31 12:59 PM 發表
學中文囉
中國太空站規定,唔識中文唔準進入太空站。

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-11-1 12:16 PM 發表
面對中國,美國人已經癲L咗。
美燦開始激到語無輪次

引用:
原帖由 星空藍 於 2021-10-30 02:02 PM 發表
美再次無理取鬧 中國空間站不能使用中文 聲稱是破壞國際規則
https://youtu.be/qbJLZg2fYy4
老美駛乜驚..
SPACE X, BOEING BLUE ORIGIN好多所謂太空站既雄圖大計..
只要其中一個成功就可以取代國際太空站..
而家去酸中國空間站,攪到老美好鬼冇用既觀感出晒黎..

引用:
原帖由 今天橙色腳指 於 2021-10-31 02:32 PM 發表

我比較想推廣繁體中文成為國際語言。
我都有這個願景,因為我自小已經學習繁體中文,但全世界使用中文的人,除了港澳台,其他都是用簡體字了,世界是不斷向前的,要與時併進才行,如果只懂講甚麼正統正宗,是否應該繼續用篆書或隸書?

引用:
原帖由 robin09 於 2021-11-1 09:10 AM 發表

說得好,只要是對中國友好,來到人家地頭跟主人家規矩,中國十分歡迎,
客家佔地主,不是中國人的作風

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]