• 瀏覽: 22,440
  • 回覆: 77
+2
引用:
原帖由 生生不息2014 於 2021-10-31 08:34 AM 發表

乜嘢係國際標準?嗰啲只係強盜標準。全部都係侵略別國後強加嘅文化。
中文是國際語言,使用中文當然符合國際標準。
怨婦國發言人的胡攪蠻纏,符合怨婦行為,一笑即可。

都話明係"中國"太空站,當然"中文"啦,美國佬真on能99

唔通你老尾白宮入面既水牌都係用中文咩

引用:
原帖由 robin09 於 2021-10-31 08:46 AM 發表

並非如此,中國空間站是開放的國際的,中文是國際語言,使用中文當然符合國際標準。
怨婦國的胡攪蠻纏,權當笑話即可。
即係想推廣簡體中文作為國際語言囉!

引用:
原帖由 叼人必先自J硬 於 2021-10-30 08:01 PM 發表
點解要全球學英文。而不是全球學中文?
邊個國家最有強勢, 咪學嗰個國家嘅語文囉。

依家美國仲係超級強國, 咁全球當然係去學英文啦。

引用:
原帖由 今天橙色腳指 於 2021-10-31 10:53 AM 發表

本來就是,中文是聯合國法定語言,從來就是國際語言。

佢係咪傻左, [國際]幾時規定只准用英文?

學中文囉

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2021-10-30 05:24 PM 發表
唔講唔留意,講開又覺得喺
日韓拍的太空片,介面都是英文字母,雖然個mon 顯示示的字有機會是日韓文字,但按鍵面板一律是用英文的。
因為倭棒唔係獨立國家

引用:
原帖由 今天橙色腳指 於 2021-10-31 10:53 AM 發表

我比較想推廣繁體中文成為國際語言。

中國空間站係中國的,不是美國的

推行中文國際化!英文只作後備,所有經濟活動全中文!

老美咁大官威?借比你用都咁惡??

引用:
原帖由 星空藍 於 2021-10-30 02:02 PM 發表
美再次無理取鬧 中國空間站不能使用中文 聲稱是破壞國際規則
https://youtu.be/qbJLZg2fYy4
中國全資擁有中國空間站,中國鍾意可以用德文法文西班牙意大利文,就係唔鍾意用英文,吹咩。。。

引用:
原帖由 robin09 於 2021-10-31 08:46 AM 發表

並非如此,中國空間站是開放的國際的,中文是國際語言,使用中文當然符合國際標準。
怨婦國的胡攪蠻纏,權當笑話即可。
你真on9,中國空間站只係中國嘅。
中意點樣搞就點樣搞。

小支支真是狒狒也不如

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]