• 瀏覽: 14,175
  • 回覆: 34
中國歷史上統一,絕大部分都是靠武力。
在有外部敵人支持的情況下,更是100%都是武力統一。
只是現在不是中國想要的時間點,能拖就拖而已。

我認為不宜拖得太耐,頂多五年好了,遲則生變

我覺得是拖。因為大陸尚未真正經濟制裁台灣。
時間在中國一邊,愈拖愈有利。中國超越美國之後,大部份台灣人自然希望回歸。

唔好危言聳聽啦,大陸仲有大把手段未出,除非美國真係咁把炮開軍艦進駐台灣,否則戰爭唔會輕易開啟。

引用:
原帖由 全職炒手 於 2021-10-29 08:47 PM 發表
唔好危言聳聽啦,大陸仲有大把手段未出,除非美國真係咁把炮開軍艦進駐台灣,否則戰爭唔會輕易開啟。
同意 ... 唔理勝負 , 我個人都唔希望見到開戰

熱戰一出現 , 第二場既機會就唔會太細 ... WWWIII係未必出現 ,
但出多場韓戰  越戰 , 對世界都唔係好事拉

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-29 20:37 發表
我覺得是拖。因為大陸尚未真正經濟制裁台灣。
時間在中國一邊,愈拖愈有利。中國超越美國之後,大部份台灣人自然希望回歸。
香港例子證明和統不會成功
要成功統一只有武統一個方法

甚麼是統一? 有駐軍才叫統一

不武統怎樣駐軍? 除非台灣自動交出軍事權力 , 但島上有這個共識嗎? 十個有八個都不認中國人了, 不用軍事手段解決不台灣, 問題是小打還是大打.

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-10-30 11:22 發表

香港例子證明和統不會成功
要成功統一只有武統一個方法
唔一定;回歸前後,若有人提議公投「香港是否要回歸英國」。

相信可以通過。

引用:
原帖由 派閥政治 於 2021-10-30 10:49 發表

同意 ... 唔理勝負 , 我個人都唔希望見到開戰

熱戰一出現 , 第二場既機會就唔會太細 ... WWWIII係未必出現 ,
但出多場韓戰  越戰 , 對世界都唔係好事拉
要你或你家人上前線參戰,你會唔會「同意」?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-30 01:32 PM 發表

要你或你家人上前線參戰,你會唔會「同意」?
神兄 ... 我係反對開戰架喎 , 你係咪睇錯左???

引用:
原帖由 ginppl 於 2021-10-30 12:13 發表
甚麼是統一? 有駐軍才叫統一

不武統怎樣駐軍? 除非台灣自動交出軍事權力 , 但島上有這個共識嗎? 十個有八個都不認中國人了, 不用軍事手段解決不台灣, 問題是小打還是大打.
相信大陸有充份的武力解放台灣,美國絕對不是問題。

只是相信有更好的方法。

引用:
原帖由 派閥政治 於 2021-10-30 13:33 發表

神兄 ... 我係反對開戰架喎 , 你係咪睇錯左???
哈哈哈哈!系呀,睇少咗最重要果個字。

老人痴呆發作。冇計!請原諒。🙏🙏

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]