• 瀏覽: 30,093
  • 回覆: 165
台灣根本係垃圾野

引用:
原帖由 惡魔9394 於 28-10-2021 09:57 發表
澳洲早前一樣有禁台灣生果, 都係因為有蟲。有時政府真係幫唔落, 做事慢幾拍
香港係非農業地區。
對全世界農產品入境非常寬鬆。
水果有少量蟲。
就係證明農藥已經過去了。

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-28 09:45 AM 發表
大陸先後驗出台灣菠蘿、蓮霧及釋迦含有害生物介殼蟲而列入禁運名單後,有台灣果商遂轉戰香港,劈價傾銷該三種生果。港人食生果會否如連蟲食?香港文匯報近日在香港市面抽查10個聲稱產自台灣地區的上述三種生果,委託一間認可化驗所在顯微鏡下「捉蟲」,發現全部樣本的果肉都有蟲,除了疑似介殼蟲,還有果蠅幼蟲。菠蘿所含的蟲更多達逾百條,相當密集。有家庭醫生指出,果蟲對於一些體質過敏或免疫系統欠佳人士較受影響,可能導致 ...
政府內部咁多中高層黃官,知都唔會做啦,反正你班蟻民食,關佢何事?

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-10-28 09:53 AM 發表
香港人就是唔抵可憐
你就唔抵可憐🤣

之前仲成堆黃c大堆大堆咁買台灣生果支持佢地香港勝在有你,幫幫手食哂佢唔該,台灣蛙民等緊你幫手

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-28 09:45 AM 發表
大陸先後驗出台灣菠蘿、蓮霧及釋迦含有害生物介殼蟲而列入禁運名單後,有台灣果商遂轉戰香港,劈價傾銷該三種生果。港人食生果會否如連蟲食?香港文匯報近日在香港市面抽查10個聲稱產自台灣地區的上述三種生果,委託一間認可化驗所在顯微鏡下「捉蟲」,發現全部樣本的果肉都有蟲,除了疑似介殼蟲,還有果蠅幼蟲。菠蘿所含的蟲更多達逾百條,相當密集。有家庭醫生指出,果蟲對於一些體質過敏或免疫系統欠佳人士較受影響,可能導致 ...
食咗🍍🫑變變形淫魔🪰🪳

多謝陳無恥,香港人吃水果送補蟲。

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-28 10:21 AM 發表

係公共衛生健康問題
大多數正常人都知呆灣果有問題,係得曱甴先會買嚟食。

起個名就扮勁,其實全部垃圾,乜乜愛文芒果金鑽鳳梨文旦柚,全部食過無樣掂,係食過最低質水果。

引用:
原帖由 明日純情的馬 於 2021-10-28 09:50 AM 發表

壹周幾年前裁員裁走左一班肥佬黎精心栽培専業狗仔隊,文滙全數聘用
我向尼班專業狗仔隊致敬,100%收錢交功課專業狗仔隊。
呢班狗仔隊係唔係反華鬥士?有冇政治立場?冇嘅話純粹收錢做嘢咁文匯大公可以一用

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-28 09:58 AM 發表

大陸日本早就禁止台灣波蘿入口,香港,,,
香港人貪小便宜,收少幾蚊有毒照吞。

引用:
原帖由 longgun67 於 2021-10-28 10:00 AM 發表

陳女士廢中之廢.....
佢都係做番街坊醫生啦
你搞錯咗,陳肇始從來唔係醫生,亦冇任何醫生執照,只有護士執照!
所以亦叫唔旭嗰班醫生做嘢

👎🏻😡😡😡

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2021-10-28 10:58 AM 發表

呢班狗仔隊係唔係反華鬥士?有冇政治立場?冇嘅話純粹收錢做嘢咁文匯大公可以一用
起碼做job無政治立場。
先幾年咪有單文滙大公狗仔同梁天崎係太古地鐵站打交,記唔記得?
做記者咪係前壹傳媒記者囉。
https://www.hk01.com/社會新聞/65480/梁天琦與-大公報-記者太古站打架案-二人准簽保守行為一年

引用:
原帖由 夜來人 於 2021-10-28 09:52 AM 發表
有冇查埋大陸先,要有比較先得
其實應該查埋所有外國進口既水果,起碼每批都抽查
有害蟲就應該禁,但唔係比較
你會因為美國既屎比台灣屎既少D菌而食美國屎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]