• 瀏覽: 8,748
  • 回覆: 8
+3
引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-10-27 07:50 PM 發表
https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210907/511878237052211200589706.jpeg/__a3LpBzYwWheSAoj8gxtO6NK4lUUkhXOBHv-DgR7_g?v=w1280r16_9

全球不少地區都開展接種第三針新冠疫苗,本港亦預計今晚(27日)會有定案,專家已建議65歲或以上長者及免疫系統較差或受損人士 ...
連香港明示/暗示打科興的人要「跳船」,慘!

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2021-10-27 08:56 PM 發表

又有機會俾你這個BNT大好友出來吹捧下, BNT既然咁掂, BNT高接種率的以色列達到群體免疫而全國清零未呀?!
其實而家大部分確診個案都係未完全接重疫苗嘅人,
可以去到95%。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-10-27 09:23 PM 發表

菲律賓傭工周圍去邊?!
菲律賓工人姐姐主要都係番菲律賓,唔會周圍去。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-10-27 09:48 PM 發表

#3 不是如此說
菲傭去菲律賓唔算係「周圍去」吧?

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-10-28 08:22 AM 發表

菲傭去菲律賓?!
咁菲傭打完針來港確診,解釋係周圍去而中招,即係點?!
我對「周圍去」的見解,應該係講去唔同嘅國家,
係自己家鄉走動,拜訪親友等,唔算係。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-10-28 08:30 AM 發表

所以我唔明#3, 確診者好多都係菲傭
有乜唔明?

香港菲傭都可以接種復必泰。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-10-28 09:08 AM 發表

周圍去所以多中招,無周圍菲傭又中招
從來冇人講過無周圍去就唔會中招。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-10-28 09:38 AM 發表

#3講打完伏必泰敢周圍去而多中招係唔成立?!
分別只係機會高低。

正如科興疫苗都有保護率,較低而已,
同樣地,無周圍去都一樣會中招,機會較低而已。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-10-28 11:14 AM 發表

咁即係唔關周唔周圍去事,#3所講唔成立
點解唔關?

無周圍去中招機會低啲。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]