• 瀏覽: 8,727
  • 回覆: 38
+3
引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-10-28 08:30 AM 發表

所以我唔明#3, 確診者好多都係菲傭
有乜唔明?

香港菲傭都可以接種復必泰。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-10-28 08:33 AM 發表

有乜唔明?

香港菲傭都可以接種復必泰。
周圍去所以多中招,無周圍菲傭又中招

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-10-28 09:08 AM 發表

周圍去所以多中招,無周圍菲傭又中招
從來冇人講過無周圍去就唔會中招。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-10-28 09:09 AM 發表

從來冇人講過無周圍去就唔會中招。
#3講打完伏必泰敢周圍去而多中招係唔成立?!

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-10-28 09:38 AM 發表

#3講打完伏必泰敢周圍去而多中招係唔成立?!
分別只係機會高低。

正如科興疫苗都有保護率,較低而已,
同樣地,無周圍去都一樣會中招,機會較低而已。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-10-28 10:14 AM 發表

分別只係機會高低。

正如科興疫苗都有保護率,較低而已,
同樣地,無周圍去都一樣會中招,機會較低而已。
咁即係唔關周唔周圍去事,#3所講唔成立

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-10-28 11:14 AM 發表

咁即係唔關周唔周圍去事,#3所講唔成立
點解唔關?

無周圍去中招機會低啲。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-10-27 07:50 PM 發表
https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210907/511878237052211200589706.jpeg/__a3LpBzYwWheSAoj8gxtO6NK4lUUkhXOBHv-DgR7_g?v=w1280r16_9

全球不少地區都開展接種第三針新冠疫苗,本港亦預計今晚(27日)會有定案,專家已建議65歲或以上長者及免疫系統較差或受損人士 ...
揾嚟講,打入身體嘅減活病毒,被免疫系統消滅得七七八八,抗體自然會少。
最重要係免疫系統係病毒侵入時能作出反應,生產抗體。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-10-27 11:11 PM 發表
許樹昌又指,接種2劑科興疫苗的人,第3針轉打復必泰疫苗可刺激更高的抗體水平,智利早前有研究指,接種2劑科興疫苗的人補打第3針時,有效率由56%升至80%,轉打復必泰疫苗則升至90%,因此不建議本身接種復必泰的人,第3針轉打科興疫苗。

對於內地有專家不建議「溝針」,徐樂堅指科學委員會的建議全部基於科學考慮,又強調今次沒有建議所有人第3針「不要打科興」,第3針接種何種疫苗仍有選擇空間。許樹昌補充 ...
磚家唔睇國際新聞
主打廢水既國家一早已經打緊第3針 第4針都黎緊
以家就係咁叫打左科興既要打第3針

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]