• 瀏覽: 17,502
  • 回覆: 27
  • 追帖: 2
+13
引用:
原帖由 pbd456 於 2021-10-28 12:20 AM 發表

https://www.hkmj.org/system/files/hkmj219605.pdf

antibody level as reported in the paper using Abnott test for Ig
11k 2 dose of biontech 28 days after 2nd dose.
係呀!我記得呀!

兩劑復必泰有11K而兩劑科興只有1K,
如果打科興的人,以復必泰做加強劑,可以去到20K咁高,

咁!復必泰應該係打科興的人最好的加強劑!
好的程度係去到唔應該選擇科興做第三針。

引用:
原帖由 pbd456 於 2021-10-28 12:33 AM 發表

If 2 doses of sinovac has zero impact after 6 months, the 1 dose biontech would generate antibody level comparing to single dose Pfizer which is far lower level than 20k

(the 11k is for an far yo ...
都話左孽瘤的數字,無指明係IgG水平,
你唔可以當佢就係講緊IgG水平,
因為人體有好多唔同類型的抗體。

但Ho Ching講明係IgG水平

所以你唔可以作出比較。

但睇而家政府的說話:

似乎係:
三針科興 > 2針科興加1針復必泰 > 3針科興

我亦奉勸你唔好再對什麼B cell T cell有幻想,
因為Delta 的發病速度係通常4日,
而由T cell發現病,到產生B cell到產生抗體,
要3-5日。

孔繁毅講左:

https://www.hk01.com/社會新聞/691191/新冠疫苗-研第3針加強劑全打復必泰-孔繁毅-delta抗體比科興強

.....注射復必泰疫苗,作為第3針加強劑,因復必泰疫苗對Delta變種病毒的保護力,較科興疫苗高。
孔亦指,觀察到一半的研究對象,於接種第二劑疫苗的半年後,抗體水平跌至低水平,建議所有曾接種疫苗的人士,均需再打加強劑,「但科興較為迫切,復必泰出年先要接種。」他亦預料,若長者接種率提升,政府將於短期內,制定第3針加強劑方案讓市民接種。......

佢亦講科興唔係唔得,不過要換代!
(但復必泰未駛!)

......孔又指,因復必泰疫苗對Delta變種病毒產生的抗體,較科興疫苗強,即使免疫系統受損的人士接種,其整體中和抗體亦表現佳。但他亦強調「唔代表科興唔得」,指科興疫苗屬滅活疫苗,依靠抗原產生保護力。惟目前科興疫苗的抗原為「武漢第一代」,認為若科興疫苗若採用最流行的Delta變種病毒作為抗原,相信效果會更為理想。.....

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2021-10-28 01:10 AM 發表

”點解我成日都覺得你答野係九唔搭八?”
用返自己嘅quote回應自己最好吧。
post完一大輪,衰咗就離題講咩*我覺得downgrade*。之前仲要話人9唔搭8,其實呢個9唔搭8係咪講緊你。
咁!上黎都係為左吹水而已。

又不過咁講,我哋最早係講緊「8萬人無一染疫」,
即係想講科興係新加坡好有效!

但事實證明係新加坡人將科興視為「備胎」,
可見新加坡人唔覺佢有效!

當然,你又可以講新加坡人係主觀、對大陸疫苗有偏見、.......
但最終都係一句:你認唔認為新加坡沒有根據數據做決定?

如果你話新加坡人真係無睇數據,我無野講。

接種科興的國家,除左大陸之外,我都講唔出有邊個國家,會堅持一定要接種/建議科興做第三針
相反,接種復必泰的國家,真係無乜點考慮用科興做第三針!
連香港啲專家都明示暗示接種科興的人要「跳船」,最少係「畀機會你改用科興」!
對接種復必泰的人,就講明「唔建議轉用科興」。

你覺得全世界都主觀、有立場,只有你客觀、中立、持開放態度,我都無野講。

引用:
原帖由 numan123 於 2021-10-28 01:30 AM 發表
香港專家講到科興好唔掂。但智利打科興、以色列打復必泰,仲要復必泰打到第三針,都唔見得特別優勝
但連智利都會用復必泰做加強劑。
(雖則佢開放小朋友種科興)

此外,智利重係以清零為目標(最少無講要與病毒共存),
但以色列已經鐵定心腸去與病毒共存。

兩種唔同嘅態度,會對染疫人數無影響嗎?
如果你話無影響,我無野講。

引用:
原帖由 numan123 於 2021-10-28 01:53 AM 發表

智利Booster shot主要係阿司利康,唔係復必泰
總之唔係堅持科興。

引用:
原帖由 numan123 於 2021-10-28 02:00 AM 發表

咁咪長啲……睇吓溝咗針之後走勢係好咗定衰咗😏
希望重睇到。

因為據聞科興已經去到需要換代。
即係就算日後都係打科興,但個「餡」已經唔同左。

引用:
原帖由 carol2017 於 2021-10-28 02:31 AM 發表

是嗎??請向政府要求

要打第三針,一定是科興
呢個當然啦!

家下專家建議接種復必泰的人唔好轉打科興
而復必泰的庫存量已經唔夠畀接種復必泰打第三針,
如果連接種科興的人都轉軑黎打復必泰,就真麻煩!

引用:
原帖由 wtf_name 於 2021-10-28 05:30 AM 發表

伏必泰打一針都計,直情係upgrade !
而家有講係因為劑量太大,所以美國已經開始審批兒童只打三分一劑量。

https://www.hk01.com/社會新聞/692983/新冠疫苗-專家研打復必泰年齡降至5歲-崔俊明料兩月後始獲供應

.......美國當局目前正就兒童注射兩劑大人1/3份量的決定進行審批。

引用:
原帖由 richardli008 於 2021-10-28 07:49 AM 發表
磚家睇下新加坡打伏必die又點,重症呢家突然又多返噃!呢班西醫成日話信科學,廠商數據真定實際情況真?醫學權威既研究New England Journal of Medicine夠權威掛,尋日出既研究都話伏必die對變種病毒一樣唔掂!
我愈來愈覺得,光睇確診個案數字係好昂居,
應該要睇埋症狀的輕重,
正如你唔會介意傷風流鼻水?
拿!我係講緊傷風,唔係係流感,而傷風都係可以併發肺炎。
(香港每年都超過3000人死於肺炎)

新加坡確診個案中,98.7%係輕或無症狀。

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-10-28 07:53 AM 發表

新加坡政府不支科興
隔離政策上無科興份
但都有入貨
可能某些人適合用科興

溝針暫時未實際數據
當然暫時未大膽採用溝針
唔係喎!

香港政府有以下的答問:
3)問:第三針應接種同款還是「溝針」?

答:接種科興疫苗市民的保護率較低,可考慮轉打復必泰疫苗,而打復必泰疫苗人士則就可以繼續打同款疫苗。

引用:
原帖由 keyman98 於 2021-10-28 08:12 AM 發表

個個打晒科興?可否解釋一下政治公佈的數字,為何打複必泰的針量比科興多2百幾萬。

就係因為無人打,呢度先會有人猛叫人打科興,.......你懂的!

引用:
原帖由 solarsystem 於 2021-10-28 09:11 AM 發表

剛剛又入了貨,而且保存限期得半年,唔找人打,怎樣交代? 之前已經嘥晒啲錢買阿斯利康!
好似只係講緊將會入貨。

復必泰好似只係淨番180萬劑,
而接種復必泰的人有300萬,如果無民打第三劑,就一定唔夠。
要打第三劑就要加單訂購。

而科興連埋已訂購未到貨有三百幾萬劑,
接種科興的人有160萬左右,夠哂貨!

引用:
原帖由 歸去來兮 於 2021-10-28 09:24 AM 發表
原先復星醫藥承諾保銷 一億劑BNT去大陸市場! 點知內地政府不買帳 根本不準他賣 搞到一大堆復必泰要搵香港的磚家叫獸促銷!  
保銷1億劑,唔代表德國廠就會生產定1億劑等人要。

事實上,巴西係科興除大陸外,數一數二的「大客」,
之前預計1億劑,全部到貨之後,就宣布唔會再落單。
對科興都無影響。

又講多句,家下用科興的國家,除咗大陸之外,
好多都講會用歐美疫苗(只用歐美疫苗)做第三針,
當中復必泰隨時多幾億劑訂單,大陸果1億劑算乜?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]