• 瀏覽: 17,667
  • 回覆: 179
  • 追帖: 2
+13
引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-10-28 01:36 AM 發表

但連智利都會用復必泰做加強劑。
(雖則佢開放小朋友種科興)

此外,智利重係以清零為目標(最少無講要與病毒共存),
但以色列已經鐵定心腸去與病毒共存。

兩種唔同嘅態度,會對染疫人數無影響嗎?
如果你話無影響,我無野講。
智利Booster shot主要係阿司利康,唔係復必泰

引用:
原帖由 numan123 於 2021-10-28 01:53 AM 發表

智利Booster shot主要係阿司利康,唔係復必泰
總之唔係堅持科興。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-10-28 01:56 AM 發表

總之唔係堅持科興。
咁咪長啲……睇吓溝咗針之後走勢係好咗定衰咗😏

引用:
原帖由 numan123 於 2021-10-28 02:00 AM 發表

咁咪長啲……睇吓溝咗針之後走勢係好咗定衰咗😏
希望重睇到。

因為據聞科興已經去到需要換代。
即係就算日後都係打科興,但個「餡」已經唔同左。

部分長者第一針都未打

魔鬼,離開我遠去吧!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-10-27 10:47 PM 發表

以色列係點,我唔知,因為以色列都唔打科興。
我只係知道:

新加坡以前:2劑就係fully vaccinated FOREVER(at least,no 「expiry date」)
而家:2劑係fully vaccinated FOR FOUR MONTHS!
新加坡人有病,香港人又要打多針???
咁9奇怪!

新加坡人唔好同啲印度佬玩屎咪無事囉!
正仆街冚家剷!

引用:
原帖由 公園強勁的鞋抽 於 2021-10-28 02:12 AM 發表
部分長者第一針都未打
最慘係佢哋一啲事都冇!

原來科興保護力好低, 要溝復必泰

引用:
原帖由 阿布拉莫域 於 2021-10-27 06:52 PM 發表
好消息, 打科興嘅好快有得打第三針, 專家建議第三針溝復必泰……

全球不少地區都開展接種第三針新冠疫苗,本港亦預計今晚(27日)會有定案,專家已建議65歲或以上長者及免疫系統較差或受損人士要率先補打第三針。本港暫餘600萬劑疫苗,有專家指出,科興疫苗的抗體水平下跌較快,接種該疫苗的長者及免疫系統受損人士,應優先打第三針。

衛生防護中心轄下的聯合科學委員會今日開會討論打第三針安排,料亦會審視科興 ...
有乜好笑呢?

引用:
原帖由 richardli008 於 2021-10-27 07:28 PM 發表

香港大部份西醫係黃偏幫外國藥廠就真!邊個國家最多人口又最少人中招呀?邊個國家打咗伏必die都日日爆到七彩?數下先有老尾、艱難大、新+波話數之不盡!耳色烈打伏必die咪又係12歲以上要打第三針!最廢就係伏必die 就真!
是嗎??請向政府要求

要打第三針,一定是科興

引用:
原帖由 carol2017 於 2021-10-28 02:31 AM 發表

是嗎??請向政府要求

要打第三針,一定是科興
呢個當然啦!

家下專家建議接種復必泰的人唔好轉打科興
而復必泰的庫存量已經唔夠畀接種復必泰打第三針,
如果連接種科興的人都轉軑黎打復必泰,就真麻煩!

好事

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-10-27 10:36 PM 發表

點解唔係downgrade?

以前:2劑就係fully vaccinated FOREVER
而家:2劑係fully vaccinated FOR FOUR MONTHS!

容易打三劑,都係downgrade!
伏必泰打一針都計,直情係upgrade !

可以通關打四針都無所謂👍👍👍

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]