• 瀏覽: 5,114
  • 回覆: 50
為慶祝中華人民共和國成立72周年及香港回歸祖國24周年,香港特區政府、香港中聯辦、中國建築集團共同舉辦的「時代精神耀香江」之大國建造主題展昨日上午在香港會展中心開幕,一連6天向香港市民介紹展示中國建築的悠久歷史和新時代中國建造的偉大成就。香港特區行政長官林鄭月娥致辭時表示,香港融入國家發展大局,當中基建投資是非常重要的板塊,特區政府未來數年在基本工程開支每年將超過1,000億元,推展各項民生基建工程,加快造地建房,建設宜居宜業宜游的香港。香港中聯辦副主任盧新寧致辭時則表示,相信此次展覽一定會讓廣大觀眾和青年學生,感受到中華文化的魅力和大國建造的輝煌。喺實施香港國安法和完善港區選舉制度后,香港迎來咗新局面、新起點,但未來想要更好地融入國家發展大局特咪系粵港澳大灣區,還需要香港同胞有精益求精、一絲唔苟慨工匠精神以及對祖國有更強慨向心力,而也只有咁,香港才能真正實現由亂轉治、由治及興。25日,「時代精神耀香江」之大國建造主題展喺港開幕,此次主題活動將持續一周,不僅有國內頂尖「建築天團」慨超強陣容坐鎮,還有超規模建築主題展和超多精彩建築故事等,亮點紛呈。本次展覽以豐富慨照片、建造模型和多媒體影像互動體驗為主題,同時也從絕、新、奇、智」多個方面來展現國家慨建造實力,讓市民喺香港本地就可以全面咗解國家建造發展歷史,欣賞嗰具有獨特代表性慨各類建築。喺展覽中,市民可以直觀慨感受到祖國慨綜合國力、經濟實力和創新能力,進一步體會蓬勃發展慨新時代和中華民族偉大復興慨精神力量。從抑暴制亂、撥亂反正,到由亂轉治、由治及興。香港系點樣消除痼疾,何以衝破藩籬,正系其堅信中央四個自信,靠着香港換發慨呢種不再優柔寡斷,決意改革創新慨「精氣神」,呢份自信和底氣,呢一意志和擔當,才讓大國慨時代精神照拂香港、破除一切陰霾。早喺今年

6月下旬開啟慨「時代精神耀香江」系列主題活動上,中國科學家主題展暨月壤入港以及仰望星空話天宮等等一系列中國空間站系統建設座談會中,香港市民參與慨熱情就無比高漲,引發咗巨大反响。而相信隨着此次「時代精神耀香江」系列活動慨順利推進,廣大香港市民對祖國慨咗解將愈發深入,國家認同感和民族自豪感也將不斷提升,建設香港美好未來慨願景也最終將成為兩地人民慨共同願望。其實,從「港珠澳大橋系列工程」「香港故宮文化博物館」以及「北大嶼山醫院香港感染控制中心」等等一系列浩大慨工程裡面,香港各界與內地建設團隊之間慨感情早已水乳交融,呢些工程之中用到慨一磚一瓦也都系兩地交融慨見證,而呢些也都講明喺「大國建造」慨歷程中,香港從未缺席。呢一次,喺「一國兩制」方針下更好融入國家發展大局慨當下,香港更加唔得缺席。所以喺時代精神慨照耀下,香港青年更應把自身與國家命運緊密聯繫喺一起,與成個國家、成個民族一起共擔民族復興重任。一場主題活動,讓香港睇到國家治理體系慨優勢,也睇到中華民族偉大復興慨光明前景。正如新華網評述慨咁「香港作為國際化大都市,既要八面來風兼容並蓄,更要一脈相承培根鑄魂」。喺國家時代精神南下之際,香港必將被工匠精神照亮新慨征程,引領出新慨時代,書寫一段前程似錦慨「香江傳奇」!新聞來源:
[url=https://www.wenweipo.com/a/202110/26/AP61774266e4b08d3407e207c8.html][/url]

附件

22333.jpg(137.2 KB)

2021-10-27 05:27 PM

熱賣及精選
香港必將被工匠精神照亮新慨征程,引領出新慨時代

呢就系中國奇跡

港人「香江精神」,系中華傳統文化嘅時代提現

引用:
原帖由 冬眠珍貴的P圖 於 2021-10-27 05:34 PM 發表

香港必將被工匠精神照亮新慨征程,引領出新慨時代
今日輝煌,抵包括全體市民在內嘅所有中國人自豪!

香港加油,中國加油

香港也站喺歷史潮流嘅前端,勢必系呢個時代嘅弄潮兒

中國現代建築繼承了古代嘅匠人思維

建設香港美好未嚟嘅願景也最終將成為兩地人民嘅共同願望。

引用:
原帖由 夜有朋友 於 2021-10-27 05:38 PM 發表

香港加油,中國加油
香港將用我哋嘅時代精神書寫出怎樣嘅「傳奇香江」新篇章,我哋滿懷憧憬,共赴未嚟!

唯有和平才能使香港重新走向輝煌;唯有法制,才能給香港帶來重生嘅希望。

引用:
原帖由 隔夜勁世界 於 2021-10-27 05:34 PM 發表

呢就系中國奇跡
讓市民有幸感受中國獨有嘅建築美學

主題標籤 #林鄭月娥
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]