• 瀏覽: 3,282
  • 回覆: 30
引用:
原帖由 佢係乜水 於 2021-10-27 04:15 PM 發表

本地市民 say Yes, 內地專家 say No, 個關通嗎?!
如果是創科局長只是 "徵詢",任何人都識做局長,唔需要政治任命!

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2021-10-27 04:29 PM 發表

如果是創科局長只是 "徵詢",任何人都識做局長,唔需要政治任命!
這個創科局, 我唔覺佢有乜貢獻, 個安心出行真係好垃圾, 今時今日會落後到要人手操作
個港版健康碼去年中已講研發完成, 到今日修修補補都未搞掂, 冇料嘅就學澳門咁搬大陸個健康碼嚟用

真是簡單事情複雜化!
大陸搞個健康碼幾天就搞掂,我地香港搞個健康碼已經搞了一年多還未掂.
仲有最重要部分是必須要有追蹤功能的健康碼,但可能又會被長洲人司法覆核,搞來搞去都唔知要搞幾耐.

創科局,不如叫做攪攪震冇幫襯局。

將簡單的事複雜化。

引用:
原帖由 普通話太難學 於 2021-10-27 05:44 PM 發表
將簡單的事複雜化。
米系。。。。小喇叭

引用:
原帖由 我股飛飛 於 2021-10-27 04:49 PM 發表
真是簡單事情複雜化!
大陸搞個健康碼幾天就搞掂,我地香港搞個健康碼已經搞了一年多還未掂.
仲有最重要部分是必須要有追蹤功能的健康碼,但可能又會被長洲人司法覆核,搞來搞去都唔知要搞幾耐.
要搞健康碼首先要電話實名制,內地可以即用,香港就會好複雜

引用:
原帖由 花膠公子88 於 2021-10-27 15:41 發表

比呢啲廢柴搞越搞越多問題,到時又話私隱,又話介面香港人唔鍾意用,又話呢個功能犯法。
返大陸用內地嘅健康碼咪得囉,都唔知搞個港版健康碼做乜春又唔係大陸人來香港

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-10-27 06:17 PM 發表

要搞健康碼首先要電話實名制,內地可以即用,香港就會好複雜
一啲都唔複雜,叫啲人去開個一卡兩號全部要實名登記,唔用內地手機號碼就唔畀返大陸用。

引用:
原帖由 stormy10 於 2021-10-27 03:27 PM 發表

去啦,返呢咪隔離可以。
你都可以番大陸隔離架,回港又唔需要隔離

引用:
原帖由 肺炎明熹 於 2021-10-28 09:13 AM 發表

你都可以番大陸隔離架,回港又唔需要隔離
我返咗啊,酒店錢埋單要成9000幾文,仲要曬時間,沒住380那個級別

抄都唔撚識

引用:
原帖由 花膠公子88 於 2021-10-28 09:14 AM 發表

我返咗啊,酒店錢埋單要成9000幾文,仲要曬時間,沒住380那個級別
咁你又叫人外國番香港隔離?

引用:
原帖由 肺炎明熹 於 2021-10-28 09:27 AM 發表

咁你又叫人外國番香港隔離?
有冇誤會咗呀,我從來唔會理會外國人,

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]