• 瀏覽: 1,801
  • 回覆: 15
9歲女童沈珺妍(Charlotte)最近患上骨髓性白血病(血癌),急需造血幹細胞進行移植,現正在啟德兒童醫院留醫。然而,在疫情期間只能靠本港...

9歲女童沈珺妍(Charlotte)最近患上骨髓性白血病(血癌),急需造血幹細胞進行移植,現正在啟德兒童醫院留醫。然而,在疫情期間只能靠本港骨髓資料庫配對,女童母親的好友因此在網上發文,呼籲市民登記成為捐贈者,希望在兩星期內物色適合的造血幹細胞進行移植,否則或難以控制癌細胞指數,有機會出現更多併發症。
據女童母親的好友指,珺妍最近患上血癌,由於疫情期間沒有海外聯繫,只能靠本港骨髓資料庫配對,因此呼籲市民前往紅十字會登記成為「週邊造血幹細胞及骨髓捐贈者」,或於捐血時登記成為捐贈者。紅十字會將為捐贈者的血液與珺妍及其他有需要人士進行配對,如確定為合適捐贈者,將獲通知進行進一步配對及身體檢查,希望兩星期內可物色適合的造血幹細胞進行移植,延續生命。

黃+字會衰撚咗到E+都唔肯道歉! 有成200萬黃畜都搵唔到一個啱佢? 定黃畜係獸血唔啱用?
BTW, 救人無問題但真係信唔過黃+字, 可唔可以換個組織搞呢d嘢?

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2267424/即時-港聞-9歲女童患血癌急需骨髓續命-親友籲市民登記成捐贈者

要人捐自己身體D野,真係好難,一來少人做,二來捐的人可能自身有問題又吾可以捐,三來在呢群人數中要合適又係一個問題

佢家族中人無合適骨髓?

香港黃屎教育下已經無晒好心人,假仁假義自私自利就大把,祝妳好運啦

黃十字會

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-10-27 11:00 AM 發表
佢家族中人無合適骨髓?
編文好似無講小朋友父母有無做配形。

見到黃十字會都作嘔🤮

登記會曵漏私隱比紅+字

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 27-10-2021 10:45 AM 發表
9歲女童沈珺妍(Charlotte)最近患上骨髓性白血病(血癌),急需造血幹細胞進行移植,現正在啟德兒童醫院留醫。然而,在疫情期間只能靠本港...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20211027/share_2021102709594072113.jpg

9歲女童沈珺妍(Charlotte)最近患上骨髓性白血病( ...
沈珺妍父毌政冶立場係黃定藍先?
沈珺妍自己有冇參與過罷課?
沈氏家族同沈旭暉有冇親戚關係?

引用:
原帖由 alvinm 於 27-10-2021 10:54 AM 發表
要人捐自己身體D野,真係好難,一來少人做,二來捐的人可能自身有問題又吾可以捐,三來在呢群人數中要合適又係一個問題
美國都話要防止中國收集外國人的基金數據
我地點可以容許黃十字會收集我地的骨髓數據,將資料庫交俾美國

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-10-27 10:45 AM 發表

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20211027/share_2021102709594072113.jpg

9歲女童沈珺妍(Charlotte)最近患上骨髓性白血病( ...
其實佢再搵唔到合適骨髓佢會死,唔係講笑,而家無得海外尋找,佢機會仲低,之前起碼都有中國/台灣/日本/韓國/泰國/美國/越南......
而然骨髓移植最好要8對HLA脗合係相當因難!假如有一對唔脗合,病人都會排斥至死,所以父母捐都未必得!
我相信如果佢父母捐到,佢亦無需要公開求人啦!
其實想幫人就幫,個小朋友得9歲咋!

Might the LORD help. 

引用:
原帖由 kqj 於 2021-10-27 01:29 PM 發表
香港黃屎教育下已經無晒好心人,假仁假義自私自利就大把,祝妳好運啦
你同黃人講捐骨髓,佢會話我將來比張選票你,你同佢講小朋友就黎無命,佢同你講責在政府

引用:
原帖由 屙唔出屎 於 2021-10-27 02:47 PM 發表
黃十字會
人見人怕

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]