• 瀏覽: 7,280
  • 回覆: 79
+2
簡單,取締大律屍公會。

咁就簡單, 不如限制最少做10年大劣屍先可以做法援劣屍咪得囉

指派律師冇資歷?派上去既律師唔係已經有哂律師資格喇咩?係唔係比你老屎忽玩哂?唔可以再有新人入行咁解?咁你點做大律師公會主席呀?係度攪小圈子包攬訴訟、

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2021-10-27 10:18 AM 發表
咁樣就永遠都無新人入行做大律師囉
呢個paul harris仲話自己係大律師公會主席
正義的謝偉俊大律師,係廿年前話大律屍公會黑箱作業,之後俾黑箱大律屍杯葛。

以前法援或自費案,雙方資歷都不對等架啦,唔通以前一樣?

一句到尾
生意少左
收入少左
一定反對
無左黃人用政府公幤利益輸送

引用:
原帖由 鼠貓 於 2021-10-27 09:29 AM 發表

政府提出改革法援制度,加強管理由法援支付的各類案件,包括規定刑事案須由法援署委派律師,不再容許申請人自由選擇。民事案則收緊律師每年的接辦案件上限,其中司法覆核案新設限額,大律師每年只可處理3宗,事務律師則以5宗為上限。

大律師公會認同公平分配法援案件及增加透明度等原則,惟擔心對法援申請人就司法覆核案件委聘大律師施加限制,而代表政府一方的外聘大律師卻不受限,或會導致資歷不對等,最終難以保證訟 ...
物法律有公平架咩?

比起法援處,疑犯對律師的資歷更了解嗎?黃律屍怕與其他律師共享富貴吧

攞法援要頂級芝心大狀
攞明哥飯盒要四頭鮑魚

😏

資歷不對等
定係你地注冊制度有問題

資歷低就代表不正確判決??咁即係你地大律師公會發出的資格有問題

建議立法會 立法為法律工作者設定標準服務收費 可以減少資歷不對等情況, 有人收得貴 有人收得平 以後劃一收費

引用:
原帖由 lovecpc 於 2021-10-27 09:46 AM 發表

同意
根本全世界也是由官方指派律師,怎么可以容許犯人隨意選擇律師來脫罪,他們井底香港人又要鬧大笑話
自己出$就有得揀!
乜乞人俾$又有得揀?

夏狹義做大劣師公會主席都係資歷不對等,佢咁嘅資歷,應該做馬鞍山國司法部長啦。

政府請的都係無牌律師?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]