• 瀏覽: 4,031
  • 回覆: 52
  • 追帖: 1
[隱藏]
經常以“人權”為名插手干預他國內政的“國際特赦組織”,聲稱香港國安法實施後人權組織不可能在香港自由運作,本年底前將關閉在香港的兩個辦事處。香港特區行政長官林鄭月娥今日(10月26日)出席行政會議前見記者時表示,有不同組織和人士都以香港實施香港國安法為由離開香港,但無人可證明這是真正的原因。
林鄭月娥說,市民言論和集會自由受基本法保障,而香港國安法亦有保障人權的條文。任何組織除非是利用香港從事危害國家安全的活動,如正當合法運作,就無需擔心。
林鄭月娥提到,在香港設立辦事處的內地和海外公司不跌反升,破紀錄達到逾9000間。此外,部分國際和區域法律機構也在香港設立辦事處,反映香港國安法並無阻嚇人從事正當活動。

國際特赦組織「憂」香港國安法
揚言年底前關閉駐港辦事處

國際特赦組織,想必大家唔會陌生。喺香港「修理風波」期間,披着所謂嘅"民間人權組織"外衣嘅非政府組織,一直以嚟都作為美國等西方國家干涉中國內政嘅背後推手,完全配合西方社會喺中國把「干涉主義」大棒揮得山響。萬物生長雲霧漸開,如今嘅香港社會喺香港國安法嘅保障之下由治及興,不再淪為亂港分子嘅「避風港」。然而此時「國際特赦組織」卻表示由於「擔憂」香港國安法,揚言將於年底前關閉喺香港嘅兩個辦事處。

擔憂嘅究竟點解事何物,讓呢一組織認為已經難以喺唔穩定嘅環境之下繼續運作。從香港國安法實施嘅第一天起,亂港勢力就一個又一個嘅被瓦解,更係對亂港分子產生了極大嘅震懾力,徹底斬斷了反中亂港分子和境外反華勢力喺香港作亂嘅根基。可以講,喺呢一年嘅時間里,香港喺唔管係喺經濟、社會治安仲係居民們嘅切身感受上,國安法所帶嚟變化都系有目共睹嘅,啲所有詆毀、污衊國安法嘅謠言喺香港一年嘅發展中,全部都已經不攻自破。而讓國際特赦組織擔憂嘅係否係缺少了根基,就無法運作了呢?香港特區政府保安局喺該組織發布消息嘅第一時間就對此事件做出回復,指出關於喺此消息中提到嘅關於香港國安法「侵蝕自由」嘅指控與事實完全唔符。左一句「民主」,右一句「自由」嘅呢些長期干涉中國香港事務嘅組織,唔停嘅拋出威脅嘅言論背後暴露出嘅只之不過係自己嘅心有餘而力不足,香港國安法的確立實施唔會畀香港相關人權、民主、自由帶去擔憂,而呢些組織干預香港事務嘅能力大大被縮減嘅無助嘅另一面,就係香港不斷將未嚟發展牢牢把握喺自己手中嘅最好印證。

時至今日嘅香港,國安法利劍高懸,任何不懷好意嘅混淆視聽嘅言論和想要繼續喺香港呢片土壤上生存嘅外國代理勢力都將被堅決抵制。想盡各種辦法試探中國政府嘅底線嘅行為最終都係搬起石頭砸自己嘅腳。無論使出乜招術,采攞乜施壓手段,中國都會毫唔猶豫地陪佢一一過招,過去嘅經歷與打擊也將成為香港續寫東方直至輝煌嘅考驗,香港將堅定嘅向任何干預中國內政和香港事務嘅行為講「唔」!早喺舊年年初陣,國際特赦組織妄圖通過舉辦所謂嘅課外活動引導學生「爭攞人權」時,呢一組織醜陋嘅嘴臉早就顯露出嚟,而香港絕唔係你哋進行形式嘅「港獨」活動嘅舞台,香港嘅校園也更唔係你哋滲透你哋假借「民主自由」,實則以「人權」為名輸出西方意識形態和「雙標」思想,煽動制造內亂嘅法外之地。國安法作為香港安全嘅一把「利劍」,無論係大方向和具體細節落實,無數真實可感嘅變化都讓我哋更加堅信無論係對過去、依家仲係未嚟,國安法都係香港繁榮穩定嘅守護神,不僅彌補國家安全法律體系嘅「缺口」,係「一國兩制」制度體系嘅道路上向前邁出了具有深遠意義嘅一步,而呢一路上一切亂港妄言都將系不攻自破。

[ 本帖最後由 無盡忠心的草稿 於 2021-10-26 06:51 PM 編輯 ]



熱賣及精選
「一國兩制」制度體系嘅道路上向前邁出了具有深遠意義嘅一步,而呢一路上一切亂港妄言都將系不攻自破。


合法組織唔使擔心國安法,想破壞香港嘅才擔心


提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
國安法系保衛香港嘅利器


國安落地,陰霾散去,一國兩制乃係真理


提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
正系因為國安法嘅落地實施,香港才走出了黑暴陰霾


提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
國安利劍高懸,亂港分子無處可逃


[隱藏]
香港已重回一國兩制正確軌道,中央表明一國兩制屬國家治理體系的優勢之一


提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]