• 瀏覽: 33,240
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
但貨車司機依家好似唔可以香港車過大陸,只可以係海關場等大陸車到達海關場過貨到香港車到而已

引用:
原帖由 oldmandaniel 於 2021-10-26 12:35 PM 發表

你個好似係錯既
國內既關場至唔會比你咁做轉車
香港既中港貨車基本上係可以直接由香港去到國內既目的地,但目的地要有場地碼至得。
如果目的地個場或廠無場地碼,咁至要去有場地碼既倉轉國內車。但如果係貨櫃,其實都係同一個貨櫃,只係換拖頭,有D會換埋架。
哦,我就係最近個運輸話廠要有場地碼先可以由大陸車車貨去海關過貨到佢的中港運輸車到。原來係廠要有場地碼,冇就要個倉要有場地碼咁個香港車先可以去廠或倉裝貨,咁如果廠又冇場地碼,而廠又冇倉的話咁係米要大陸車車貨到海關場再過貨到香港運輸車到? 我指噸車,唔係拖頭,但如果係拖頭應該都一樣做法? 因拖頭只只櫃換上另一架拖頭上。就算連架吊上另一個拖頭上亦係一樣?請指教

引用:
原帖由 oldmandaniel 於 2021-10-26 01:21 PM 發表

部份有場地碼的倉就會比中港車入轉車,變左係中轉倉,但當然要收費啦!
我公司間運輸公司就只係吊起成隻櫃去國內拖頭,條架唔比佢。無條架,個拖頭返香港又要搵過條架至做到野。
你個運輸應該識既,其實佢地都慘,個成本係高左,佢應該要將個成本轉比你。
我公司就加左少少運輸費和倉庫轉車個費用就實報實銷(但好多都無單,大家講個信字)
哦,原來家下變成咁運作? 都好慘下,中港運輸已經係夕陽行業,同198x年時冇得比,自從1997年更已經運費任由新入線的人壓底左個價搶生意,家下鍾要疫情比中國海關咁控制法真係搵食更辛苦 我屋企做中港運輸由198x年時已經開始。我本身就trading行。多謝你 想請教師兄你如果係10噸車貨唔係拖頭,而廠係深圳2線直出單出香港的話,如果廠有場地碼咁個司機係可以過關直接上去深圳2線的廠去裝貨?因唔係櫃的話就冇得成只櫃吊過去香港架拖頭到。請指教唔該晒

引用:
原帖由 光棍man 於 2021-10-26 04:04 PM 發表

車同司機可以過大陸,但到目的地唔可以落地,只可去洗手間,除目的地外,其餘地方不可逗留
哦,原來咁? 即如果間廠有場地碼就車同司機可以過關去到間廠裝貨再出香港 先個排我知要過關的司機每星期攞檢測証明,後黎好似係檢測証明都唔比過關咁係米

引用:
原帖由 ld933 於 2021-10-26 03:07 PM 發表

唔好傻啦,要過車仲洗做?
我以為羊毛出在羊身上麻

引用:
原帖由 大聚焦 於 2021-10-26 06:57 PM 發表

尼兩年等於香港1960年代到鄧小平開放年代
1960年係點架師兄 我未出世啵 未玩啦!

引用:
原帖由 光棍man 於 2021-10-26 08:38 PM 發表

唔係每星期檢測,好似係要48小時內檢測證明
慘,根本香港掃棟棟樓都零確診,根本香港冇確診者,但反而比每日近百確診者的大陸封我地,好L癈我香港正苦

引用:
原帖由 大聚焦 於 2021-10-26 07:07 PM 發表

1980年前,中國只有農業,沒有衣服更沒足夠糧食。都好少地方有電,連火水燈都沒。好多人有一件自織毛衣己非常就不得了。好多地方人穿草織衣服。甚至文化大革命同年代好多地方挖樹根樹皮煮食,連草根都沒一條。好多牛羊雞兔都沒嘢食。而香港自由貿易有東南亞華僑做貿易運外國貨來香港。再走私去內地。
你講個d係中國鄉下啫,城市冇咁慘,1960年我未出世啫,但之後出左世麻 好多城市都有得食,只係鄉下地方當然冇得食著了

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-10-26 08:20 PM 發表

六十年代中港陸上貨物運輸只得國企兩家包辦,就係中旅及五豐行,缷貨地點就在紅磡填海區,叫大包米,也是後來新起紅磡火車站。
嘩,依個真唔知,真未出世

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2021-10-27 08:10 AM 發表

跨境司機係可以過境的。
唔該師兄。 駛唔駛檢測? 一年前有一排要

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2021-10-28 11:13 PM 發表

每三日檢驗一次。
哦,自費? 都要200幾蚊次

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2021-10-29 02:25 PM 發表

港府補貼。
哦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]