• 瀏覽: 2,469
  • 回覆: 14
+3
一名業主由於一直不遵從根據《建築物條例》發出的2張清拆命令,本月19日在粉嶺裁判法院被判處監禁8個月,創同類案件中最重的

轉載~

一名業主由於一直不遵從根據《建築物條例》發出的2張清拆命令,本月19日在粉嶺裁判法院被判處監禁8個月,創同類案件中最重的刑罰。有關僭建村屋位於大埔泮涌村,由2名業主共同擁有。屋宇署人員巡查時發現有關村屋正在興建,由於有關屋宇並沒有獲得地政總署批准,不屬《建築物條例(新界適用)條例》的新界豁免管制屋宇。而有關屋宇沒有事先獲得屋宇署批准及同意興建,故屬違例建築物。屋宇署遂根據《建築物條例》向該2名共同業主發出2張清拆令。有關業主因未有遵從清拆令,故遭屋宇署提出檢控,其中1名業主於前年1月第6次檢控時在粉嶺裁判法院被判監禁12周,另一位業主因缺席聆訊,被法庭發出通緝令至今。屋宇署人員於本年7月到上址視察,發現有關僭建物仍未清拆,遂提出第7次檢控。有關業主於10月5日在粉嶺裁判法院被定罪。法庭得悉業主過去的定罪紀錄,認為案情嚴重,於10月19日判該名業主監禁8個月。
大埔泮涌村有業主一直不遵從清拆命令被判監。
涉事業主被判囚8個月,創同類案件最重刑罰。

這些僭建物業主,必須送官究辦!必須懲治。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211025/bkn-20211025155459405-1025_00822_001.html

又係黃畜走嚟挑戰法律.

抵死啦,以為自己是原居民就可以大晒

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-10-26 07:45 AM 發表
一名業主由於一直不遵從根據《建築物條例》發出的2張清拆命令,本月19日在粉嶺裁判法院被判處監禁8個月,創同類案件中最重的

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211025/photo/bkn-20211025155459405-1025_00822_001_01b.jpg?20211025232823

轉載~

一名業主由於一直不遵從根據《建築物條例》發出 ...
坐完8個月出來, 咪可以唔駛拆

引用:
原帖由 jon12345 於 2021-10-26 12:52 PM 發表

有前議員車房轉住房仲未判監

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-10-26 08:13 AM 發表
又係黃畜走嚟挑戰法律.
衰就企定啦

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-10-26 08:13 AM 發表
又係黃畜走嚟挑戰法律.
原來又係嗰啲嘢

引用:
原帖由 好逸惡勞 於 2021-10-26 08:59 AM 發表
抵死啦,以為自己是原居民就可以大晒
原居民都唔可以有僭建物㗎!咁樣即係挑戰法律,而家就後果自負。

引用:
原帖由 jon12345 於 2021-10-26 12:52 PM 發表

政府好多時又係半軟不硬,當事人受完靶出嚟,要搵工人拆咗啲僭建物,所需費用又有關人士支付。若然 限期前唔清拆就釘契,甚至可也更加要追討當事人有關費用。

引用:
原帖由 win2win 於 2021-10-26 12:55 PM 發表

有前議員車房轉住房仲未判監
係喎!嗰件嘢好似仲喺監房,唔知佢單野有啲咩消息呢?

引用:
原帖由 凡間疑惑的作業 於 2021-10-26 02:02 PM 發表

衰就企定啦
入去受完靶,先傾計啦!

冰山一角....

最好充公埋塊地去啦。

八個月是最低消費,如果不拆,就一直坐到拆完為止。

其中1名業主於前年1月第6次檢控時在粉嶺裁判法院被判監禁12周,另一位業主因缺席聆訊,被法庭發出通緝令至今。屋宇署人員於本年7月到上址視察,發現有關僭建物仍未清拆,遂提出第7次檢控

起好就生米煮成熟飯,無人會拆走你,
即係搏到就千萬豪宅

搏唔到只係坐8個月啫~~有著數

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]