• 瀏覽: 4,177
  • 回覆: 64
引用:
原帖由 s-chris 於 2021-10-26 10:16 AM 發表
睇怕香港好多美國人可能會因此而放棄美國籍
歸化中國香港籍
你應該唔知退美國國藉要俾天價費用

向億萬富豪開刀 自殺式益當奴侵

引用:
原帖由 leslielo 於 2021-10-26 06:22 PM 發表

當奴侵表示好多年唔洗交稅 美國窮人先要交稅 仲要交多過當奴侵 一種富人

共同富裕山寨版……尾帝養個班智將出黎又比下意見啦!之前又吠到傻左嫁

引用:
原帖由 果個大大名車 於 2021-10-26 07:25 PM 發表
共同富裕山寨版……尾帝養個班智將出黎又比下意見啦!之前又吠到傻左嫁
中國政府真係敗登偶象 乜都要抄 每次國會批要錢就CHINA CHINA CHINA

拜登想咁諗都無用,美國有民主,唔輪到佢話事

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-10-26 07:29 PM 發表

中國政府真係敗登偶象 乜都要抄 每次國會批要錢就CHINA CHINA CHINA
之前已經攪個一帶一路山寨版,本應有好野互相學習係好事黎既,不過有班智將就話跟人做就係可恥既,智將出黎吠兩野幫主人漂白下啦

引用:
原帖由 robin09 於 2021-10-26 07:47 AM 發表
中國一定做得到,
美國嘛,我看拜登是做不到的。
x100

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-10-26 09:38 AM 發表
又學大陸
大陸是向小股民+企業開刀
美國是向富豪開刀

引用:
原帖由 leslielo 於 2021-10-26 06:22 PM 發表

長痛不如短痛。

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-10-26 05:44 AM 發表
美國總統拜登和參議院內的民主黨議員正草擬一項計畫,擬向國內0.0002%的富豪徵收股票及債券稅。拜登去年進行競選運動時,已經提出開徵這個稅種及向有錢人「開刀」

提出這個概念,是因為坐擁巨額財富的億萬富豪會把大部分資金,去購買股票、債券等類型資產。在現行法例下,他們在出售那些資產時,才需要繳稅。新計畫則規定,只要他們仍然持有那些資產,每年都要繳稅。億萬富豪現時利用稅務漏洞,用毋須繳稅的資產 ...
小心尤太佬打你毒針簽唔到痕正名令

任何一個政府或者黨,係國家冇錢既時候,都係會向有錢佬開刀!

中國叫共富,美國而家係咪叫共產?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]