• 瀏覽: 1,021
  • 回覆: 1
[隱藏]
中風有年輕化趨勢!近日東莞一名24歲男子通宵打機後,腳軟乏力,求醫後證實腦中風。醫生指出,該患者長期熬夜、每日吸一包煙,這些不健康生活習慣均為年輕人中風的重要成因。

據內媒報道,該名24歲男子田源(化名)於東莞任職汽車模具生產工。由於公司採用24小時輪班制,他有半個月在白晝工作,有半個月則在夜間工作。另外,他已吸煙7年,每天一包煙,亦長期熬夜。

10月1日晚上,他通宵打機,醒來後發現左邊身體乏力,左腳明顯麻木。起初他以為睡覺時不小心壓倒,惟症狀愈發嚴重。10月5日,他往醫院求診,確診患腦中風。接受治療後,改善腦部血液循環、抗血小板聚集等治療後,該男子病情好轉,最近順利出院。



健康就係財富,身體健康真係好緊要,有D人不愛護健康,自己攞嚟,又怪得邊個?

(講咗句身體健康添!希望冇犯規啦!)

https://topick.hket.com/article/3089049/?r=mcsdfb



熱賣及精選
身體健康但係個口講唔到


[按此隱藏 Google 建議的相符內容]