• 瀏覽: 15,014
  • 回覆: 4
引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-26 11:06 PM 發表

必須承認林鄭好叻,反應快,口才特佳。
但系點解唔推健康碼?點講都唔通。
仲有,佢個北區鴻圖大計完全唔使佢郁手,噏完之後,向後繼者出個大題目;成是她的功勞,敗是別人的冇用。
通關議題在跑馬仔時段出現,可能係中央給各有意參賽者的考驗。

與內地通關,問題根本不在健康碼,澳門健康碼冇追縱功能咪一樣可以通關。香港近期採用小區強測及污水檢測搵出疫區,因地制宜加上一些創意,一樣有效將疫情控制下來。

當大家將目標放在健康碼,林鄭反而加強源頭妨疫,要取消大部分豁免檢疫進入香港的群組,比疫情出現後才發揮功能的健康碼更實際,臨危不亂。要知道,當本土確疹由冇到有,通關會被即時叫停,唔會因為有健康碼而可以繼續通關。

黑暴清除後,百廢待興,好多改革要限著中央清剿老美代理人步伐適時推行,林鄭仍能抽出時間為港人交出一個配合大灣區發展的大規劃,得各界讚許認同,係能力的表現。不會因住房需求壓力而頭痛醫頭將發展局限在山野地,抱殘守缺,能因應時勢改變而作出新規劃,目光遠大。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-10-27 05:17 PM 發表

有咩講唔通?
健康碼必須要全民安裝才有效, 到今日, 我睇唔到有一個官員或建制派敢行出來講要全民安裝, 呢隻燙手山芋, 又係拋畀林鄭
冇錯, 林鄭是第一把手, 好多野應是她帶頭, 但其他人出來製造輿論,吶喊助威都要掛?

而家冇人吶喊助威, 唱反調既卻大有人在, 連CY 都話, 唔返大陸唔使裝, 你不如問下CY點解要咁講...
班假建制點會唔知,明知健康碼難搞,用來製造輿論壓迫林鄭政府最啱用。

早排有班政棍更走出來吹風扭曲事實,就係話健康碼可以玩自願性,香討亦即時有班人走出來配合製假象,指罵咁簡單嘅嘢港府都唔識做正白痴。就係要製造一個弱勢政府。

董生被反下台, CY 被反冇得連任,林鄭能捱到現在已好硬凈。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-10-27 05:17 PM 發表

有咩講唔通?
健康碼必須要全民安裝才有效, 到今日, 我睇唔到有一個官員或建制派敢行出來講要全民安裝, 呢隻燙手山芋, 又係拋畀林鄭
冇錯, 林鄭是第一把手, 好多野應是她帶頭, 但其他人出來製造輿論,吶喊助威都要掛?

而家冇人吶喊助威, 唱反調既卻大有人在, 連CY 都話, 唔返大陸唔使裝, 你不如問下CY點解要咁講...
最唔明就係 CY 加入政棍行例講健康碼自願性,仲話搵 '中旅社也代辦香港居民進入內地後使用的健康碼',就可以解決通關問題。

CY 係乜人,真係咁糊塗?睇下誰人亂跟車被大清洗。

引用:
原帖由 nashwan 於 2021-10-29 09:46 AM 發表

經過立法會散水宴嘅講話之後, 肯定佢唔會爭取連任. 佢都唔諗住會再對住呢班人就鬧咗先, 唔係冇機會.
引用屈小姐一句,'一個掌櫃如果只會擦老細鞋、怪罪伙計'
屈小姐心中明白,林鄭係執行中央政策,至今仍得中央力撐,執掌香港事務。林鄭係替中央發言,警告那班假建制,中央全睇在眼中,記在心中。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-10-29 09:12 AM 發表

最唔明就係 CY 加入政棍行例講健康碼自願性,仲話搵 '中旅社也代辦香港居民進入內地後使用的健康碼',就可以解決通關問題。

CY 係乜人,真係咁糊塗?睇下誰人亂跟車被大清洗。
CY 能作出如此重大犧牲,相信係無意做下任特首,否則倒轉頭就係謀亂。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]