• 瀏覽: 14,976
  • 回覆: 2
引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-26 11:06 PM 發表

必須承認林鄭好叻,反應快,口才特佳。
但系點解唔推健康碼?點講都唔通。
仲有,佢個北區鴻圖大計完全唔使佢郁手,噏完之後,向後繼者出個大題目;成是她的功勞,敗是別人的冇用。
有咩講唔通?
健康碼必須要全民安裝才有效, 到今日, 我睇唔到有一個官員或建制派敢行出來講要全民安裝, 呢隻燙手山芋, 又係拋畀林鄭
冇錯, 林鄭是第一把手, 好多野應是她帶頭, 但其他人出來製造輿論,吶喊助威都要掛?

而家冇人吶喊助威, 唱反調既卻大有人在, 連CY 都話, 唔返大陸唔使裝, 你不如問下CY點解要咁講...

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-28 09:36 PM 發表

健康碼絕對可以自願,唔需要可以繼續用安心出行,不過返大陸就要坐夠疫監。
請睇以下例子
A,B,C,D,E.....今日在香港,同處於一個場所, A裝健康碼, 其他人裝安心出行
明日A返左內地, 免隔離,
3日後, B被發現是確診者, 咁請問, 點樣知道已身大陸的A,曾在香港與帶毒者接觸? 找他出來檢疫甚至隔離?

我就當, 政府可以把該場所的資訊, 輸入健康碼資料庫, 從而令已身在內地的A健康碼轉色(這個過程要幾耐? 大家自己諗下)
但當日同場的C,D,E, 只會收到通知,提醒佢地曾與確診者同埸,自願去申報及檢測, 政府是不知道C,D,E是誰, 更唔知C,D,E的緊密接觸者是誰, 會唔會返大陸.......C,D,E不去申報,就追蹤唔到,講極端些, C,D,E 其中有人用一部不上網的手機用來掃安心出行, 咁就連通知都收唔到

以上例子, 已忽略了填紙仔, 場所對掃安心出行監管是否認真既問題
如果你是內地官員, 咁多漏洞, 你接受到免隔離通關?

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-10-29 09:12 AM 發表

最唔明就係 CY 加入政棍行例講健康碼自願性,仲話搵 '中旅社也代辦香港居民進入內地後使用的健康碼',就可以解決通關問題。

CY 係乜人,真係咁糊塗?睇下誰人亂跟車被大清洗。
如果只要求返大陸既才要裝健康碼, 咁黃藍都皆大歡喜, 一早做左啦

政府係廢, 但都不至於低能到咁既程度

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]