• 瀏覽: 16,891
  • 回覆: 201
+7

俄羅斯總統普京周四(21日)表示,與中國不存在封閉的軍事集團,也沒有建立軍事同盟的想法。中國外交部回應指「中俄兩國不是盟友,勝似盟友」,雙方堅持不結盟、不對抗、不針對第三國,發展長期睦鄰友好和互利合作關係。

普京當天出席在索契舉行的瓦爾代國際辯論俱樂部年會,被問及北約把俄羅斯和中國視為統一的威脅時,兩國是否應該結盟作為回應。他回答:「我們與中國的友好關係是互利及不與任何國家敵對。與北約不同,我們不存在封閉的軍事集團,同時沒有建立俄中軍事同盟的想法,所以有關猜測都是沒有根據。」

中國外交部發言人汪文斌周五(22日) 稱,高度讚賞普京對中俄關係的評價,指兩國始終做世界和平的建設者、全球發展的貢獻者、國際秩序的維護者,豎立新型國際關係的典範;又指世界面臨的困難和挑戰需要各國攜手應對,要開放不要封閉,要合作不要對抗,要共贏不要獨佔,這是大勢所趨及人心所向。

========================================================================================

真係好鬼好笑!

我諗起多年前楊啟彥喺鏡頭前話同田北辰係好朋友,田北辰聽到後當場否認。嘩!阿楊先生個樣尷尬到呢!我諗佢做咗一世高官都未試過俾人咁樣落面法!

如有雷同,實屬不幸!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20211022/bkn-20211022143007050-1022_00992_001.html

西方鐘意侵襲人地國家,
係唔會相信必國會和平。

引用:
原帖由 希夷 於 2021-10-25 01:30 PM 發表
西方鐘意侵襲人地國家,
係唔會相信必國會和平。
班劫匪就係鍾意
日日睇中國仆街。。。

引用:
原帖由 loginiphone999 於 2021-10-25 01:31 PM 發表

班劫匪就係鍾意
日日睇中國仆街。。。
自己係賊,
又掂㑹信人。

引用:
原帖由 希夷 於 2021-10-25 01:35 PM 發表

自己係賊,
又掂㑹信人。
大家有眼見。。。
中國就係日日俾班劫匪謀害!

中俄只要明白唇亡齒寒道理就得

睇呢單新聞,令我即刻諗起
中俄之間關係,同歐美國家之間嘅關係。

呢2句形容得好貼切

君子和而不同 小人同而不和

完全唔需要刻意追求什麼「盟友」

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2021-10-25 01:43 PM 發表
中俄只要明白唇亡齒寒道理就得
你諗多左。
俄羅斯會表面支持中國和美國開戰,但真係開戰時必然中立。
所以俄國是冇意和中國建立軍事同盟。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-10-25 01:45 PM 發表

你諗多左。
國際政治只有利益,現實中出現唔少

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2021-10-25 01:48 PM 發表

國際政治只有利益,現實中出現唔少
如果建立軍事同盟,如北約,盟約內容係必然要落實。
相反,中俄這種友好夥伴關係,就睇當時的利益。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-10-25 01:45 PM 發表

你諗多左。
保持中立再睇吓有乜嘢可以抽吓水!

中俄根本不需要軍事動盟,除非真的打仗一方不敵殺到埋身。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-10-25 01:57 PM 發表

保持中立再睇吓有乜嘢可以抽吓水!
估計係咁

美國的所謂盟友不是用來指點就是用來出賣,北約美國話晒事,法國潛艇生意給美國一手就搶走,這種盟友關係要唔要都罷啦...

主題標籤 #田北辰
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]