• 瀏覽: 16,960
  • 回覆: 201
+7
引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-10-25 04:32 PM 發表

中國領土咁大咪又係打返嚟,唔通係和平得來?
看來你都幾喜歡被別國入侵殺害。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-10-25 05:44 PM 發表

當俄羅斯數次表明不和中國建立軍事聯盟,再有咁的聯想就好出奇!
仲有,國際關係在沒有盟約下就只有利之所在,背後桶刀都不足為奇。
無話會出奇
睇美國就知啦

係講依家唔會囉
中國政府亦深明俄羅斯同佢係互利關係
有留意就知啦

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2021-10-25 05:47 PM 發表

看來你都幾喜歡被別國入侵殺害。
你又搞錯。
外國的財富可能係掠奪返嚟,但中國的廣大領土又何嘗不是?一樣是經過多次的血腥戰爭以來的。

引用:
原帖由 suzume 於 2021-10-25 05:49 PM 發表

無話會出奇
睇美國就知啦

係講依家唔會囉
中國政府亦深明俄羅斯同佢係互利關係
有留意就知啦
中國政府點諗我就唔知,但我見到有唔少人妄想俄羅斯會實際出軍隊幫中國對抗美國就覺得好尷尬。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-10-25 05:52 PM 發表

中國政府點諗我就唔知,但我見到有唔少人妄想俄羅斯會實際出軍隊幫中國對抗美國就覺得好尷尬。
夠大把人妄想美國會為台灣出兵啦

不過咁講
打中國 俄羅斯就無左中國呢件護盾
點都會有動作
唔係美國幾十年前郁左中國啦

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-10-25 05:50 PM 發表

你又搞錯。
外國的財富可能係掠奪返嚟,但中國的廣大領土又何嘗不是?一樣是經過多次的血腥戰爭以來的。
國弱就會有戰亂,現在是和平盛世,有些人總是屎忽痕,想外國搶掠中國。

地理環境,已經形同同盟

引用:
原帖由 suzume 於 2021-10-25 05:54 PM 發表

夠大把人妄想美國會為台灣出兵啦

不過咁講
打中國 俄羅斯就無左中國呢件護盾
點都會有動作
唔係美國幾十年前郁左中國啦
人地至少有美國總統兩次講會防衛台灣,你信唔信係另一回事。
但俄羅斯總統講到明唔會和中國建立軍事同盟。
”俄羅斯就無左中國呢件護盾”係不存在,因為美國沒可能滅左中國。而且,美國即使打贏中國點都會受唔少傷,而且俄國受兩家茶禮後實力會上升唔少,未必需要護盾。

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2021-10-25 05:55 PM 發表

國弱就會有戰亂,現在是和平盛世,有些人總是屎忽痕,想外國搶掠中國。
其實未必,日本依家夠弱,新加波鼻屎咁細,都冇戰亂。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-10-25 06:01 PM 發表

其實未必,日本依家夠弱,新加波鼻屎咁細,都冇戰亂。
日本成第二大經濟體時才被美國廣場協議,東芝事件洗劫一輪,日本仲好似傻仔般笑騎騎,現在仲交緊保護費;新加坡無乜資源,乖乖地被駐軍交保費可免一難。

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2021-10-25 06:09 PM 發表

日本成第二大經濟體時才被美國廣場協議,東芝事件洗劫一輪,日本仲好似傻仔般笑騎騎,現在仲交緊保護費;新加坡無乜資源,乖乖地被駐軍交保費可免一難。
但有冇戰亂?冇。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-10-25 06:00 PM 發表

人地至少有美國總統兩次講會防衛台灣,你信唔信係另一回事。
但俄羅斯總統講到明唔會和中國建立軍事同盟。
”俄羅斯就無左中國呢件護盾”係不存在,因為美國沒可能滅左中國。而且,美國即使打贏中國點都會受唔少傷,而且俄國受兩家茶禮後實力會上升唔少,未必需要護盾。
你信咪你信囉
咁佢地信俄咪一樣

引用:
原帖由 赤共 於 2021-10-25 02:02 PM 發表
俄爹點會幫你呀
俄爹,你終於揾返老豆啦?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-10-25 06:11 PM 發表

但有冇戰亂?冇。
就有,老美攪地緣分化,正在把它們推向戰亂邊緣,正如供應武器去扶植ISIS 般,從而破壞別國。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-10-25 02:25 PM 發表

如果法國本土被攻擊,美國必然參戰。
好似二戰咁,實參戰,不過是出來執死鷄囉🤭🤭

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]