• 瀏覽: 47,509
  • 回覆: 241
  • 追帖: 1
+9
新冠肺炎疫情肆虐全球近兩年,所帶來的骨牌效應,早已蔓延至航運業。全球百物騰貴,英國上月更因二氧化碳供不應求,令汽水、啤酒等貨品短缺。其實,香港亦難以獨善其身,從家家戶戶必吃的泰國米,以致豆鼓鯪魚罐頭,種種貨品的成本價,已在稍然無聲不斷攀升。
港九罐頭洋酒伙食行商會主席葉本良透露,自疫情爆發以來,泰國米價飆升七成,現時本港僅得兩成大米來自泰國,佔七成來自越南。而豆豉鯪魚等罐頭來港近乎天價,「如果唔係國家補貼,你根本係買唔到罐頭,豆豉鯪魚?我諗你50蚊都買唔到。」

香港麥當勞早前宣布暫停供應脆香雞翼,令不少市民感到晴天霹靂。目前,本港糧油供應貌似穩定,其實潛藏暗湧。脆香雞翼缺貨一事,背後正反映全球供應鏈混亂、航運延誤嚴重,世界各地的餐飲業已飽受衝擊,香港亦無可倖免。乃至上月中秋節,本港水果批發商亦因此迫不得已,數十年來破天荒,首度改用空運水晶梨到港。
貨物運輸成本估計最少增三成在批發界打滾多年的葉本良坦言,全球物流供應的情況非比尋常,航運延誤的情況由多個因素組成,就如骨牌效應,一環接一接無法遏止,貨物運輸成本估計最少增三成。他解釋,由於部分國家爆疫以致封城,令當地的人手短缺,農田或工廠未能及時收成或製作產品,以致錯過船期。然而,農作物收成時間有限,枯萎後則不能再加工成為食品,食品亦欠缺工廠生產的紙箱、玻璃樽等包裝工具,意味整條生產線宣告癱瘓。
「好似我哋酒類為例,舊年疫情冇人開工,外來勞工入唔到嚟。成間工廠停喇,邊個去摘提子?冇人摘提子變咗骨牌咁,冇原材料又點釀酒?但嗰啲葡萄園唔會等你,提子繼續生,但等你開返城已經係兩三個月後,提子已經唔用得要丟。就算你有原材料都好,你都搵唔到紙箱,搵唔到玻璃樽。好多問題㗎,日日都有新㗎!」

大陸根本好顧香港, 係黃畜有思覺失調

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/691451/全球供應鏈大混亂-罐頭商會憂物價續升-豆豉鯪魚50蚊都買唔到

傳媒又嚟唯恐天下不亂.

又想散播謠言, 想人去搶呀

豆豉鯪魚一定要食 唔食唔得?????????????

可以唔買。

引用:
原帖由 A1000 於 2021-10-25 10:28 AM 發表
可以唔買。
香港絕大部分靠入口

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-10-25 10:32 發表

香港絕大部分靠入口
噉就冇計咯!好多人話唔背靠祖國,連食水都係祖國供應。

引用:
原帖由 A1000 於 2021-10-25 10:33 AM 發表

噉就冇計咯!好多人話唔背靠祖國,連食水都係祖國供應。
歐美都自身難保
琴日睇美國中餐廳訪問話一包米粉$20=>$50...........

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-10-25 10:34 發表

歐美都自身難保琴日睇美國中餐廳訪問話一包米粉$20=>$50...........
所以一定要靠祖國嘅鼎力支持。

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-10-25 10:23 AM 發表
新冠肺炎疫情肆虐全球近兩年,所帶來的骨牌效應,早已蔓延至航運業。全球百物騰貴,英國上月更因二氧化碳供不應求,令汽水、啤酒等貨品短缺。其實,香港亦難以獨善其身,從家家戶戶必吃的泰國米,以致豆鼓鯪魚罐頭,種種貨品的成本價,已在稍然無聲不斷攀升。
港九罐頭洋酒伙食行商會主席葉本良透露,自疫情爆發以來,泰國米價飆升七成,現時本港僅得兩成大米來自泰國,佔七成來自越南。而豆豉鯪魚等罐頭來港近乎天價,「如果唔係 ...
罐頭佬,早就發過豬頭。
根本罐頭連年加價從冇手軟。
今次又再借口又想瘋狂加價。

食得多罐頭無益

毒果01黑妓又狗噏當秘。豆鼓鯪魚是來自國內,睇唔到50元買唔到。你去pk,胃糠現時都唔使30元一罐,已經比細舖賺多很多

$50仲有冇人會買?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]