• 瀏覽: 12,486
  • 回覆: 197
弱智咁佢去政府大樓做咩

其實寫個近似安心岀行嘅App 比政府機構用係咪可以解決到!

職員用嘅手機只可開呢個App,用app只讀取身分證號碼,亦唔可以返查手機內資料!之後加密身分證號碼同岀入時間儲係手機,儲存一段指定時間之後就自動刪除!

咁職員就只需要核對身份證號碼係咪正確就可以!

問題係嗰啲人冇手機,真係有事想揾返佢都只可以用佢身分證查下佢住邊或者其他可以揾佢嘅資訊,又或者等佢再去阿公地方再掃app先得!

引用:
原帖由 石子宏 於 2021-10-25 09:27 AM 發表
政府近日公布新規定,下月起市民進入政府大樓及辦公室必須使用「安心出行」手機應用程式,被批評帶頭歧視窮人及弱勢人士。備受各方抨擊後,政府擬「褪軚」,公務員事務局局長聶德權昨表示,關注到部分市民未必有智能電話,當局會按實際情況作適當安排,但仍須確保獲豁免使用「安心出行」人士提供的資料正確。

不諳用智能電話 市民怎掃二維碼

政府近日公布新規定,下月起市民進入政府大樓及辦公室必須使用「安心出行」手 ...
曾食屎問大陸一句, 就通關問題, 你班鄉下佬如何配合我地呢個國際金融中心?
班鄉下佬唔知點答你隻井底蛙好, 阿爺話簡單, 我另外起個國際金融中心, 你地自己圍內玩安心出行啦 !

引用:
原帖由 空空奇談 於 2021-10-25 09:32 AM 發表
鳩縮,係港府的特色。
縮咗呢個咪冇機會同內地接軋通關囉!封關孖寶:[疫苗接種率低],[私隱條例],長短火交替用,總之劇本就係要香港與病毒共存,通全世界封內地!

引用:
原帖由 hk_fletcher 於 2021-10-25 01:27 PM 發表
弱智咁佢去政府大樓做咩
咁弱智都有唔同程度,有啲基本生活可以自理到,例如佢可以買張郵票就要去郵局!冇得一刀切! 返而係要人手處理先大問題!

引用:
原帖由 石子宏 於 2021-10-25 09:27 AM 發表
政府近日公布新規定,下月起市民進入政府大樓及辦公室必須使用「安心出行」手機應用程式,被批評帶頭歧視窮人及弱勢人士。備受各方抨擊後,政府擬「褪軚」,公務員事務局局長聶德權昨表示,關注到部分市民未必有智能電話,當局會按實際情況作適當安排,但仍須確保獲豁免使用「安心出行」人士提供的資料正確。

不諳用智能電話 市民怎掃二維碼

政府近日公布新規定,下月起市民進入政府大樓及辦公室必須使用「安心出行」手 ...
親看見每當唔用安裝出行嗰啲都係後生喎。絕大多數都係用iphone添。又點樣歧視呀?或是應該歧視呢啲人呢。

成個中國都無問題  派咗成五千你都唔買個幾百蚊既電話  百幾蚊仲可以出張咭成100g數據。無計啦。要唔做係無計架啦!送佢地去英國啦!

引用:
原帖由 現代足球 於 2021-10-25 09:47 AM 發表

都唔明政府點解要縮,
傷殘人士、弱能人士出街唔係有屋企人陪?
乜屋企人唔係會幫佢哋搞安心出行? 填紙仔?
無話唔俾幫屋企人填喎, 要資料係準確啫.
出街食嘢咁叻, 啫個安心出行唔識, 乜玩法?
又係泛民推鳩班弱勢社群出嚟死.
佢哋D神邏輯根本係無得招呼啦, 直接叫佢哋咪出街囉.
一係就出示傷殘證俾人登記, 一係就咪出去食.
無端端搞政府, 你哋班人係咪歧視政府先?
你街上見到視障的人好多係自己一個出街

失明人士算唔算?

我們香港身份證不是智能卡嗎?出入政府大樓要求拍一拍卡就可以了吧?

官眼光太狹窄,以為香港得黃藍兩種人,中學生放學去圖書館自修室做功課咪要返屋企攞電話先去到,唔係間間中學可以帶電話反學校

引用:
原帖由 eric1966 於 2021-10-25 01:30 PM 發表

曾食屎問大陸一句, 就通關問題, 你班鄉下佬如何配合我地呢個國際金融中心?
班鄉下佬唔知點答你隻井底蛙好, 阿爺話簡單, 我另外起個國際金融中心, 你地自己圍內玩安心出行啦 !
國際金融中心的人一講要掃安心出行, 居然發現仲鄉下過鄉下佬, 老人家, 窮人, 唔識用手機的人居然係國際金融中心的主要人口群組

引用:
原帖由 ww4565555 於 2021-10-25 01:05 PM 發表

政府軟弱也是因素之一,係澳門唔出示健康碼,政府部門,醫療機構,銀行及私人機構都不能進入。
商場,餐廳都入唔到呀

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2021-10-25 02:07 PM 發表

國際金融中心的人一講要掃安心出行, 居然發現仲鄉下過鄉下佬, 老人家, 窮人, 唔識用手機的人居然係國際金融中心的主要人口群組
之前電子消費卷又係咁講,大佬呀,人哋大陸文盲大媽,鄉下佬,一樣個個用智能手機微信支付

引用:
原帖由 hk_fletcher 於 2021-10-25 01:27 PM 發表
弱智咁佢去政府大樓做咩
申請綜緩同其他津貼囉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]