• 瀏覽: 3,949
  • 回覆: 23
政府近日公布新規定,下月起市民進入政府大樓及辦公室必須使用「安心出行」手機應用程式,被批評帶頭歧視窮人及弱勢人士。備受各方抨擊後,政府擬「褪軚」,公務員事務局局長聶德權昨表示,關注到部分市民未必有智能電話,當局會按實際情況作適當安排,但仍須確保獲豁免使用「安心出行」人士提供的資料正確。

支持散播病毒的攬炒曱甴勝利了。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/強制安心出行涉歧視-港府褪軚話再安排-214500362.html

沒有手機的老人可以用身份證,老人專用八達通。

連個大方向都無典通關😭😭

咁就唔好再鬧政府點解唔可以同大陸免檢通關喇!政府要求你哋又做唔到,仲要鬧,咁仲有乜好講!

65歲以上及12歲以下唔駛用。

引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 2021-10-25 08:20 AM 發表
政府近日公布新規定,下月起市民進入政府大樓及辦公室必須使用「安心出行」手機應用程式,被批評帶頭歧視窮人及弱勢人士。備受各方抨擊後,政府擬「褪軚」,公務員事務局局長聶德權昨表示,關注到部分市民未必有智能電話,當局會按實際情況作適當安排,但仍須確保獲豁免使用「安心出行」人士提供的資料正確。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/強制安心出行涉歧視-港府褪軚話再安排-214500362.html
真得意,先唔講所謂埴錯填漏係咪真有其事,因為so far 都無具體數據有幾多呢啲case. 有人填錯填漏野就要所有人埋單係咩邏輯?咁日日有人衝紅燈又唔見喺路口裝閘機?周不時有人偷影裙底又使唔使禁電話有鏡頭呢??

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-10-25 08:44 AM 發表
65歲以上及12歲以下唔駛用。
佢地唔會有肺炎?咁點解又叫佢地打針既??有啲仆街成日話年紀大打針人數唔理想,鬼咩,啲policy都唔consistent.都唔知啲仆街想點

香港確係有好多低端人口.

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2021-10-25 08:56 AM 發表

佢地唔會有肺炎?咁點解又叫佢地打針既??有啲仆街成日話年紀大打針人數唔理想,鬼咩,啲policy都唔consistent.都唔知啲仆街想點
只係呢類人士出入醫院,無須用手機做安心出行。

引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 2021-10-25 08:20 AM 發表

新聞來源連結:
依個政府無能用,仲想連任?哈哈哈

身份證都有晶片,拍身份證啊。

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2021-10-25 08:56 AM 發表

不如問下外國人行呢 D  Policy 無咩問題,
去到香港做有廢人話有問題,
仲有咩需要理呢班話有問題既廢人呢。

引用:
原帖由 redsoon 於 25/10/2021 09:12 發表
身份證都有晶片,拍身份證啊。
無錯, 應該好好利用。

D政策好似隨口講咁,仲兒戲過細路仔玩泥沙

香港的數碼科技全球倒數第一,就是弄不出一個可以用的健康碼。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]