• 瀏覽: 3,833
  • 回覆: 45
+7
本港最新的失業率回落至4.5%水平,為一年半新低。財政司司長陳茂波昨指,近月跌幅放緩,某程度反映改善動力稍為減弱,而青年失業情況仍然嚴峻........

經濟大受疫情打擊,老年人、中年人、青年人失業情況同樣嚴重。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20211025-1025_00176_221/社會發展未紓矛盾--青年失業情況嚴峻

大L把工啦,間間食肆都請人

辛苦唔想做,搵得少唔想做,車程遠唔想做…………總之唔想做……

年輕人,尤其是剛剛畢業,沒有經驗,又沒有專業知識的大學生,不要自以為是,不要自我膨脹,不要好高騖遠,踏實地一步一步往前走,一定會有前途的。

不是大學畢業也不重要,重要的是能腳踏實地,肯學肯做,也會有光明的未來的。

點解要請曱甴,
又唔係唔駛錢。

黃甴畜生於亂世,香港攬炒,仲諗住返工?

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-10-25 07:02 AM 發表
辛苦唔想做,搵得少唔想做,車程遠唔想做…………總之唔想做……
冇錯

梗係喇, 國安法之後冇咗掟棄汽油彈優差.

青年失業主因是他們懶,怕辛苦,學歷低,但又想工資高,結果就是男盜女娼

真係無辦法!

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-10-25 07:02 AM 發表
完全講出果班廢青的現況

引用:
原帖由 Dalits 於 2021-10-25 09:00 AM 發表

完全講出果班廢青的現況
唔錯吹水,佢地真係同我咁講

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-10-25 09:03 AM 發表

唔錯吹水,佢地真係同我咁講
咁恐佈

真係見到果班曱甴廢青就想嘔

引用:
原帖由 Dalits 於 2021-10-25 09:00 AM 發表

完全講出果班廢青的現況
仲有返5天半工唔想做,年假得7日唔想做..............

畢業等於失業。

主題標籤 #陳茂波
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]