• 瀏覽: 29,093
  • 回覆: 154
引用:
原帖由 T2. 於 2021-10-24 08:48 PM 發表
【on.cc東網專訊】《港區國安法》去年年中生效後,英、美、加、澳政府相繼向港人推出特別的移民或暫居方案,其中,加拿大聯邦政府更推出針對香港人特別工作簽證移民途徑,及供在當地就讀大學及大專的畢業生使用的簽證計劃。據當地媒體報道,相關計劃推出後,在4個月內收到超過

加拿大果然係工作移民好地方,短短4個月已經有3千幾人申請,未走果1百9十萬生於亂世既精英可要積極考慮申請

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/加拿大特別移民及工作計劃-4個月約3000港人申請-145345774.html
即係一年得咗萬幾香港人申請,唔係呀?咁撚少?我細個喺ubc讀書嗰陣時,每年移民去加拿大都有四五萬人啦。🤭🤭🤭

引用:
原帖由 highwiseman 於 2021-10-25 01:32 AM 發表

法定最低工資 C$14.35, 唐人超市/餐館 (冇勞保冇醫療退休福利)現金時薪C$10-C$12.
餐館工 人騙EI/收現金呀!
TTC 城內公車單程 C$3.25, 不論路程遠近,那怕只搭一個站.
Presto card: Adult fare $3.2, Senior and Youth (13-19) fare $2.25.
PRESTO is a reloadable pay ...
放心,黑3人生命力好強

我記得以前喺溫哥華, 我朋友嘅仔女讀完ubc後,應該係讀會計, 報工報得半年先有一個interview,巳經歡喜若狂。當然嗰個女仔最終都係返香港搵食。我記得嗰個女仔仲係土生妹嚟㖭。 可以想像到嗰啲英文都未托得掂嘅港仔港女,去到會係幾難搵食!🤭🤭🤭

引用:
原帖由 幪面超人 於 2021-10-25 01:33 AM 發表
希望批晒呢3 千人
批個頭就有

引用:
原帖由 IBMR51 於 2021-10-25 02:58 AM 發表
我記得以前喺溫哥華, 我朋友嘅仔女讀完ubc後,應該係讀會計, 報工報得半年先有一個interview,巳經歡喜若狂。當然嗰個女仔最終都係返香港搵食。我記得嗰個女仔仲係土生妹嚟㖭。 可以想像到嗰啲英文都未托得掂嘅港仔港女,去到會係幾難搵食!🤭🤭🤭
放心,港傭適應力好強,語言不通可以用手勢+身體語言

引用:
原帖由 lmichael 於 2021-10-25 01:16 AM 發表

你係大陸防火牆睇唔到?你用google一搵就有。做五毛都專業D啦。
你禁臭口既?

引用:
原帖由 聞煮燃吝豉油 於 2021-10-24 10:12 PM 發表
多倫多住地牢劏房(共用廁所+洗衣機)約100呎C$600+, 30+年樓齡柏文 800+1000呎 (冇洗衣機, 樓下coin laundry, 走廊有狗屎尿味, 鄰居甚多吸大麻酗酒)C$1000, 10-20年condo 屎加堡 600-800呎 C$1500 北上萬錦市500-700呎C$1600-C$2000, 0-10年condo $1800以上.  ...
去做路縮者可能更好,多倫多一年落六個月雪之嗎!好正!有雪玩

引用:
原帖由 一嗚 於 2021-10-25 12:33 AM 發表

其實有冇第二句?又唔好留香港?😂 ,你老幾?我留唔留你理得我?有咩資格叫人走?男屍真係智力低能到極點😂
你留唔留,關人L事。
你朴街,最多揾小鳳姐唱隻歌。

引用:
原帖由 highwiseman 於 2021-10-25 01:53 AM 發表

皇后名粥
https://www.congeequeen.com/menu.php
Compare the prices.
It is the medium class restaurant only.
這是師弟 我的 "飛佛" 飯堂. 每星期總幫趁幾天. [康山] 那一間自開張以來到現在, hwy7 也是常客, 原本得兩三舖, 現在發展到好多間, [密市] 乜有兩間. 但價錢升咗唔少. eg. 乾牛河 起初 $9, now $13.75 油條 10 年前$1.5 now $3.25

引用:
原帖由 unoteseven 於 2021-10-25 02:21 AM 發表

C兄有一點唔明:
時薪無糧出?
是否出現金,無交稅果種。
時薪咪即是時薪囉. 根本[艱難大]好多工種都是 hourly pay, 無論出現金或bi-weekly 唔返工梗係唔計糧喇, 要clock in/out 嘛.  大部份西人僱主請中/低級員工都是時薪. 管理層多數年薪但分26期bi-weekly. 多數報足稅CPP勞保等等. 但有D唐人老闆慳錢, 話明出現金, 可以逐日出糧 (多數7日出一次), 聽日唔返工咪搵第二個, 做 抑或 唔做, 咪阿知阿jor (多數超市批菜劏魚洗廁所掃地, 餐館傳菜執碗洗碟).

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-10-25 03:37 AM 發表

去做路縮者可能更好,多倫多一年落六個月雪之嗎!好正!有雪玩
冇六個月咁誇張, 4至5個月喇.
但零下20度等巴士10分鐘一定變雪條, 玩???!!!

引用:
原帖由 uncannyoracle 於 2021-10-25 01:23 AM 發表
我唔希望香港人移民加拿大以家庭來計。
我希望佢地以年輕單人/年輕couple 既形式。
因為家庭的話好大機會買樓,對我係溫哥華買樓造成競爭,會拉高樓市。
而年輕單人or 年輕couple 90% 會租樓住。
我而家有2間duplex, 1間apartment .
來緊過年前想買多間apartment 。
多謝佢地幫我供樓。
其實我好支持佢地去加拿大,最好係溫哥華,做大個餅。
ching 講下你嗰邊租屋狀況. #12 我講咗大多倫多嘞.

移民後取消香港身份

引用:
原帖由 T2. 於 2021-10-25 12:20 AM 發表

咪係囉,我識果堆移民個個都住幾層高複式豪宅,個個都做鑄造加拿大楓葉金弊生意,發到豬頭咁
發達就好, 不要回港, 窮也好. 有自由民主, 不要 回港. 香港太多人. 樓貴. 升職難, 做生意難, 揾食難, 人多車多 樓細. 空氣不太好!幫幫忙 不要回港. 外國屋大, 發達易 人工高 民主自由 空氣好 教育好 西人友善, 希望多多人移民 雙贏結果, 走的開心 留的快樂!

97移民潮 很多人 留港 身家暴漲 細屋換大居 多謝移民潮

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]