• 瀏覽: 29,007
  • 回覆: 154
引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-10-24 11:45 PM 發表

黃絲聽到都話正,太有自由的風味了!
GREAT!
初來步到梗要捱下啦, 冬天落大雪成呎厚 (零下15+度, 加風凍效應=負20+度)出行番工嘅滋味有排佢嘆咯. 正苦唔會宣佈唔使番工, 時薪冇糧出.
對嗰D嘆慣喺香港10零度就話寒流襲港咪話易捱(Double down 兩件羽絨+虧佬褲), 當然總有人頂得順嘅, 祝佢地好運喇, 香港曱甴加油.

引用:
原帖由 keyman98 於 2021-10-24 10:13 PM 發表

文中所講是只是去加拿大的工作簽證,而且移民多數一家大細,一個申請working visa,可能就已經有3~4個人移民,單身移民反而比較少。
而現在移民去加拿大最多是用學生簽證,和有好多人回留加拿大。
仲有只移民四國當中,英國才是最多人去,另外有美國和澳洲。
加拿大牽引力大過英國~

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-10-24 09:59 PM 發表

工作 VISA 而已。
未計去讀完書再申請 PR。
d男屍學識始終爭人九十條街,咩都唔識,只識講"死曱甴快d走", 學識學曆資產又低,唔怪得人地唔收,只懂唔抵得人有得去外國,不斷衰唱仲要泥泥去去都係果一兩句,真係陰功。😂

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-10-25 12:01 AM 發表

去Calgary吧~
唔知嗰邊情況, 聽講10月開始落雪. ching 請詳細道來, 定當洗耳恭聽.
#46 [卡加你] 積雪有幾厚 ??

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-10-25 12:02 AM 發表

加拿大牽引力大過英國~
每人有不同取向,只知道去到30/6,已有6萬幾人申請了BNO VISA去英國,至於加拿大就沒有數字,當然明白3000個工作簽證,不會當3000人移民啦!而且有好多香港人用讀書簽證,而且移民是一家人走,一個工作簽證,加埋屋企人一齊已經有一萬人啦!
只會傻仔見到3000人工作簽證,就當3000人移民

引用:
原帖由 royrac2 於 2021-10-24 09:56 PM 發表
4個月先3000。。。。一年得9000, 少成咁 d曱甴唔願走呀???
中意留大灣區囉,身體最誠實

引用:
原帖由 hkjacky 於 2021-10-24 08:55 PM 發表
求下YC們落力啲啦, 出極文宣d手足都仲係賴死唔走 
拉咁多人都唔走, 佢地想點

引用:
原帖由 望見灰象棋 於 2021-10-24 11:40 PM 發表
加拿福利好,所以要全球徵稅,鄭旦端被微稅到接近破產,一生積蓄機乎冇曬
製造自由空氣同土壤成本好貴

引用:
原帖由 T2. 於 2021-10-25 12:10 AM 發表

製造自由空氣同土壤成本好貴
有權利, 就有義務架啦~

引用:
原帖由 聞煮燃吝豉油 於 2021-10-25 12:01 AM 發表

初來步到梗要捱下啦, 冬天落大雪成呎厚 (零下15+度, 加風凍效應=負20+度)出行番工嘅滋味有排佢嘆咯. 正苦唔會宣佈唔使番工, 時薪冇糧出.
對嗰D嘆慣喺香港10零度就話寒流襲港咪話易捱(Double down 兩件羽絨+虧佬褲), 當然總有人頂得順嘅, 祝佢地好運喇, 香港曱甴加油.: ...
我識果堆黑3人移民話4季如春

引用:
原帖由 T2. 於 2021-10-24 08:48 PM 發表
【on.cc東網專訊】《港區國安法》去年年中生效後,英、美、加、澳政府相繼向港人推出特別的移民或暫居方案,其中,加拿大聯邦政府更推出針對香港人特別工作簽證移民途徑,及供在當地就讀大學及大專的畢業生使用的簽證計劃。據當地媒體報道,相關計劃推出後,在4個月內收到超過

加拿大果然係工作移民好地方,短短4個月已經有3千幾人申請,未走果1百9十萬生於亂世既精英可要積極考慮申請

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/加拿大特別移民及工作計劃-4個月約3000港人申請-145345774.html
我識d加拿大fd 好多都回流香港,加拿大適合曱甴住 ,唔L洗做野 行乞

引用:
原帖由 一嗚 於 2021-10-25 12:04 AM 發表

d男屍學識始終爭人九十條街,咩都唔識,只識講"死曱甴快d走", 學識學曆資產又低,唔怪得人地唔收,只懂唔抵得人有得去外國,不斷衰唱仲要泥泥去去都係果一兩句,真係陰功。😂
人地講得出加拿大洗費,天氣,唐人街環境,對加拿大有認識,一定有住過。

你中意就快啲申請,唔好留係香港

引用:
原帖由 T2. 於 2021-10-24 08:48 PM 發表
【on.cc東網專訊】《港區國安法》去年年中生效後,英、美、加、澳政府相繼向港人推出特別的移民或暫居方案,其中,加拿大聯邦政府更推出針對香港人特別工作簽證移民途徑,及供在當地就讀大學及大專的畢業生使用的簽證計劃。據當地媒體報道,相關計劃推出後,在4個月內收到超過

加拿大果然係工作移民好地方,短短4個月已經有3千幾人申請,未走果1百9十萬生於亂世既精英可要積極考慮申請

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/加拿大特別移民及工作計劃-4個月約3000港人申請-145345774.html
個30萬加拿大藉香港人幾時先離開香港
97前移民 最後都死返黎中國香港搵食
比英國佬洗腦 驚到走晒 最後咪又係死返香港

加拿大華人很多選擇聚居係溫哥華 Richmond,一半人口以上是華人,跟香港沒有分別。由於溫哥華跟日本東京一樣,受到大平洋暖流影響,一年四季天氣溫度跟東京幾相似,亦種植了很多櫻花,冬季來臨,好多華人就會坐巴士或自駕3小時北上去滑雪勝地 Whistler 度假,好多中學同學移民去溫哥華之後,都迷上滑雪

如果喜歡呢種生活及有條件的話,不妨考慮一下移民去溫哥華

正路D移民都無本事

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]